Російська загроза: логічно, що зараз у Європі всі б’ють на сполох - Олексій Голобуцький

Читать на русском
Автор
Російська загроза: логічно, що зараз у Європі всі б’ють на сполох

Співзасновник Агентства моделювання ситуацій спеціально для "Телеграфу" пояснив, чому в Європі переосмислюють важливість зміцнення безпеки

У січні західна преса, захлинаючись, почала розповідати про ймовірний напад Росії на країни ЄС (що дорівнює нападу на НАТО). Судячи з преси останнього часу, європейців реально лякає, що у разі повернення у владу в США Дональда Трампа є можливість зниження участі Штатів у забезпеченні європейської безпеки.

Трамп прямо про це говорить. Мовляв, ми стільки даємо Європі, але немає впевненості, що вона допоможе нам у разі виникнення загрози для США. І тут він, в принципі, має рацію. Нічим особливо допомогти європейці не зможуть.

У Європі це, схоже, вже й зрозуміли. Тому низка лідерів там почала переосмислювати важливість зміцнення безпеки.

Водночас треба розуміти, що демократії – це дуже функціональні, але неймовірно забюрократизовані структури. Вони роблять все повільно. Але надійно. При цьому від ухвалення рішення до його реалізації можуть пройти роки.

Логічно, що зараз у Європі всі б’ють на сполох, сподіваючись через два-три роки якось вирівнятися за показниками (фінансовими, ВПК).

Але проблема у кадрах. З грошима в Європі все нормально, з технологіями теж. А ось із навченими кадрами, із професійними військовими – проблема. Якщо британський військовий флот не може знайти людину на посаду віцеадмірала, це каже саме за себе.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.