ЄС боїться передавати Україні заморожені активи РФ: особливо лякає одна річ

Читать на русском
Автор
708
Конфіскація заморожених активів РФ Новина оновлена 09 лютого 2024, 16:36
Конфіскація заморожених активів РФ. Фото ТСН

G7 працює над обхідним шляхом використання заморожених активів РФ

У Європейському Союзі зростає занепокоєння через можливу відповідь Росії за конфіскацію її заморожених активів. У зв’язку з цим передача коштів для відновлення України може не відбутися.

Про це пише Politico. Видання зазначає, що чим більше країн розглядають конфіскацію, тим складнішою стає ситуація і виникають нові проблеми.

На даному етапі G7 розглядає пропозицію використати заморожені активи як заставу для банківських кредитів, які можуть профінансувати відновлення України. Якщо Москва відмовиться виплачувати репарації після закінчення війни – кошти буде конфісковано.

Такі пропозиції виникли на тлі зростання занепокоєння в країнах ЄС "відповіді Москви". Найбільше європейців лякають можливі кібератаки. Тому в G7 розробляють варіант, за якого можна змусити Росію платити, але при цьому не роздратувати.

Декілька європейських чиновників попередили, що це рішення може спровокувати зворотну реакцію проти європейських активів у Росії. Це накладається на попередження про те, що це може погіршити репутацію єврозони та зробити її менш привабливою для інвесторів.

"Ми входимо у незвідані води. Будь-хто був би стурбований потенційними наслідками конфіскації активів", – заявив дипломат ЄС на умовах анонімності.

За словами учасників обговорення, план конфіскації російських активів може дати понад 200 мільярдів євро для відновлення повоєнної України.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що країни Європейського Союзу пообіцяли виділити Україні 21 мільярд євро на двосторонню допомогу у сфері озброєнь у 2024 році.