Угорщина знімати вето на допомогу Україні не має наміру: у ЄС розповіли про нову тактику Будапешта

Читать на русском
Автор
6335
Угорщина знімати вето на допомогу Україні не має наміру: у ЄС розповіли про нову тактику Будапешта

Європа має план "Б" з надання допомоги Україні

Угорщина попри заяви про готовність досягти компромісу щодо розблокування пакета допомоги ЄС Україні, висуває вимоги, які є неприйнятними для інших країн Європи.

Як пише "Укрінформ", високопоставлений представник ЄС на умовах анонімності розповів, що цим Будапешт не демонструє намірів зняти вето.

"Чи виявляла Угорщина намір скасувати своє вето? Ні. Точніше, вони кажуть: ми можемо відкликати це вето за такої умови... І потім ви маєте цілий перелік, який неприйнятний для інших країн-членів, а деякі інші його складові не відповідають законодавству. У цьому і полягає складність", — сказав він.

Джерело видання зазначає, що під час наступної зустрічі лідерів країн ЄС їм вдасться досягти компромісного рішення, але поки що дуже складно робити прогнози з цього приводу.

Зокрема, він зазначає, що зараз дискусії точаться навколо бюджету Євросоюзу, і з боку Угорщини є певні поступки в деяких інших статтях, але з питання України "ситуація все ще важка".

"Ми не прагнемо тиснути на Угорщину. Але намір 26 держав надати допомогу для України очевидний. Багато країн-членів розглядають цю війну в Україні як екзистенційне питання. Саме тому такий високий рівень розчарування, тому вони розглядають усі сценарії. Рівень нервозності досить високий", — Додав він.

Він додав, що якщо вето Будапешта подолати не вдасться, Україна може отримати підтримку за рішенням 26 країн, а не 27, але це буде позабюджетне рішення. Проте урядовець зазначив, що це рішення не буде ідеальним.

Нагадаємо, напередодні повідомлялося, що Угорщина погодилася не перешкоджати створенню фонду військової допомоги Україні у розмірі 5 млрд гривень.