Україна отримає від ЄС 50 мільярдів євро: міністр розповіла, коли чекати на перший транш

Читать на русском
Автор
Україна та ЄС
Україна та ЄС

Україна не отримає всі гроші за перший рік

Оскільки в Європейському союзі все ж таки змогли "додавити" Угорщину та розблокувати надання пакета допомоги Україні на 50 мільярдів євро, то першого траншу варто чекати вже на початку весни.

Як розповіла в ефірі єдиного марафону новин перша віцепрем’єрка, міністр економіки Юлія Свириденко, за один рік усі кошти не будуть отримані.

"Ми сподіваємося, що перший транш ми отримаємо у березні місяці у розмірі 4,5 млрд євро. За перший рік ми прогнозуємо отримати 18 млрд євро прямої бюджетної підтримки", — зазначила вона.

За словами міністра, загалом зрозуміло, що дефіцит українського бюджету не зможе бути покритим лише коштами Євросоюзу, а тому висловила сподівання, що партнери зі США "наслідують приклад" європейських колег.

За словами Свириденко, це допоможе утримати макроекономічну стабільність, яка буде основою для економічного зростання та відновлення країни.

Нагадаємо, за даними Politico, Угорщина пішла на компроміс із лідерами ЄС щодо виділення 50 млрд євро макрофінансової допомоги Україні. Лідери Франції, Німеччини, Нідерландів, Польщі, Бельгії та Італії на чолі з керівником Євроради Шарлем Мішелем та президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляйєн зробили угорському прем’єру Віктору Орбану три пропозиції в обмін на його лояльність.