Політичний Давос і танці з бубнами. До чого можуть привести візити Зеленського до Німеччини, а Путіна до Туреччини

Читать на русском
Автор
2047
president.gov.ua, twitter.com/KremlinRussia

На Мюнхенській конференції з безпеки політичні лідери у швидкому темпі та спрощеному форматі обмінюються поточною інформацією

Наступного тижня два лідери держав, що воюють, мають намір здійснити закордонні візити. Російський диктатор Володимир Путін планує вперше з початку вторгнення в Україну відвідати державу НАТО, а саме — Туреччину. Де, серед іншого, має намір обговорювати реанімацію "зернової угоди", яку сама РФ поховала влітку-2023. І хоча турецькі ЗМІ пишуть, що начебто візит відкладено на невідомий час, прессекретар Путіна Дмитро Пєсков запевняє, що підготовка до зустрічі Путіна та Ердогана триває.

А український президент Володимир Зеленський, згідно з даними німецького видання Tagesspiegel, візьме участь у щорічній Мюнхенській безпековій конференції, яка відбудеться з 16 по 18 лютого.

Колишній голова Міністерства закордонних справ України Володимир Огризко розповів "Телеграфу", чого очікувати від цих візитів.

Зустріч мрійників

"Путін і Ердоган можуть обговорювати будь-що — хоч спільні польоти на Марс. Але до чого тут український зерновий коридор? Те, що відбувається зараз, а саме транспортування нашої продукції сушею (через Європу) або водними шляхами, в районах Румунії та Болгарії, а потім через Босфор і Дарданелли, свідчить, що жодного російського коридору нам не потрібно. І нехай Москва з Анкарою кажуть, скільки хочуть, і мріють, про що хочуть", — вважає Володимир Огризко.

Він із жалем зазначає, що Туреччина продовжує ігри зі світовим лідером убивств – Росією. І це, певен дипломат, явно не йде на користь іміджу Туреччини. Ні серед партнерів по НАТО, ні серед демократичних країн загалом.

"До речі, тут і відповідь турецьким політикам, чому їхня країна 40 років не може стати членом ЄС, — вважає Володимир Огризко. — Та тому, що Європа будує свою політику на інших принципах та цінностях".

На думку екскерівника МЗС, навряд чи слід очікувати від зустрічі Путіна з Ердоганом чогось надзвичайного.

"Зрештою, ситуацію на Чорному морі диктуватимуть українські Збройні сили. Вже зараз російський флот фактично приліпився до східного узбережжя Криму та Чорного моря в цілому. І боїться виповзати далі, щоби остаточно не перетворитися на діряву флотилію", — підкреслює експерт.

Він вважає, що Путін продовжить просувати ідею газового хаба на території Туреччини.

"Але це з розряду політико-економічного марення, — упевнений Володимир Огризко. — Швидше за все, цей візит перетвориться просто на ритуальні танці з бубнами. Причому репутаційні втрати для Туреччини, що танцює з Путіним, будуть величезними".

Яким має бути ефективний "Мюнхен"

Що стосується Мюнхенської конференції з безпеки, куди нібито збирається Зеленський, то на таких форумах ніякі рішення не затверджуються, пояснює дипломат.

"Це майданчик для обміну думками. Політичний Давос. Генасамблея ООН, тільки у скороченому вигляді. Тут переважно збираються представники північноатлантичного простору плюс-мінус. Зустрічаються політичні лідери у швидкому темпі та спрощеному форматі — для обміну поточною інформацією", — розповідає Володимир Огризко.

Це більше, зазначає він, майданчик для опрацювання прогнозів. Що можна було б зробити, зважаючи на те, що може статися.

За словами дипломата, найкращим результатом дискусії в Мюнхені був би висновок про те, що з нинішньою Росією говорити нема про що. Що вона має бути переможена.

"А перемога має означати те, що російські окупаційні війська будуть викинуті з території України; що країна-агресорка компенсує всі збитки, які нам завдала (важливим джерелам тут слід зробити конфіскацію заморожених російських активів ); що РФ майбутнього буде демілітаризована та денуклеаризована (позбавлена ядерної зброї)", — пояснює Володимир Огризко.

Якщо така логіка дискусій візьме гору, вважає він, то через певний час під це почнуть створювати програми дій.

"За такого результату підсумки зустрічей у Мюнхені можна буде вважати позитивними", — констатує колишній міністр закордонних справ.