Путіна заарештують у Туреччині? Євросоюз дав чіткий сигнал Ердогану

Читать на русском
Автор
22445
Реджеп Тайїп Ердоган та Володимир Путін
Реджеп Тайїп Ердоган та Володимир Путін. Фото kremlin.ru

На це чекає кожен українець

Офіційна Анкара має заарештувати російського диктатора Володимира Путіна, якщо він прилетить до Туреччини. Це зобов’язання кожної країни, яка ратифікувала Римський статут.

Спікер Євросоюзу Пітер Стано на брифінгу для журналістів заявив, що у Туреччині мають заарештувати Путіна. Він нагадав, що глава держави-терористки перебуває у розшуку Міжнародного кримінального суду, пише "Главком".

Китай гальмує будівництво російського газопроводу

Заява представника Євросоюзу про візит Путіна до Туреччини

"Якщо йдеться про ймовірний візит Путіна до Туреччини, я хочу нагадати, що Путін розшукується Міжнародним кримінальним судом, який видав ордер на його арешт. Він є тим, хто є особою жорстокої агресії проти України, проти європейської стабільності, проти глобального порядку, заснованого на правилах. Ми сподіваємось, що наші турецькі партнери знають про це", ― сказав Стано.

Він відповів на запитання журналіста, чи розраховують у Єврокомісії, що офіційна Анкара справді заарештує Путіна. Стано заявив, що йдеться не про очікування, а про необхідність дотримуватися міжнародного права.

"Ордер МКС є обов’язковим для виконання всіма сторонами та всіма країнами, які ратифікували Римський статут МКС... Наші турецькі партнери відіграють дуже важливу роль, і вони багато в чому зробили внесок у підтримку Чорноморської зернової ініціативи, коли вона все ще працювала. Туреччина докладає зусиль, але варто бачити і надійність з іншого боку. Що стосується зустрічі між президентом Ердоганом і президентом Путіним, поки все, що було зроблено Кремлем щодо України та можливого миру, було тотально нещирим", ― заявив Стано.

Для довідки: Римський статут Міжнародного кримінального суду в Гаазі був узгоджений ще у 1998 році, але набрав законної сили лише в 2022-му. Його підписали представники 123 країн у всьому світі. Серед них і Туреччина, куди має намір прилетіти російський диктатор на зустріч із президентом Ердоганом.

Усі країни, які ратифікували Римський статут, мають виконувати угоди. Серед них ― арешт та видача Міжнародному кримінальному суду осіб, які перебувають у розшуку.

Ордер на арешт Путіна

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі ухвалив рішення видати ордер на арешт господаря Кремля у березні 2023 року. Він звинувачується у військовому злочині, а саме у незаконній депортації українських дітей. Путін спробував виправдатися для внутрішньої аудиторії та видав чергову цинічну заяву. Він сказав, що українських дітей не викрадають, а рятують.

Влітку 2023 року у МКС заявили, що Путін може отримати новий ордер на арешт. Інші військові злочини Кремля не залишаються поза увагою світової громадськості.

Видача ордера на арешт Путіна змінила його плани. Боячись понести відповідальність за військові злочини, він обмежив поїздки за кордон. Але кілька візитів в інші країни все ж таки було. Він літав до Китаю на зустріч із Сі Цзіньпіном, а також відвідував арабські країни.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що Путіну більше не раді у Вірменії. "Дружня" країна ратифікувала Римський статут.