"Взяти інтерв'ю у Гітлера і не спитати про концтабори". Як на Заході оцінили бесіду Путіна з Карлсоном

Читать на русском
Автор
5980
Колаж "Телеграф"

Оприлюднення "правди, яку приховують" виявилося лекцією Путіна з історії

Американський консервативний ведучий Такер Карлсон вночі оприлюднив те саме інтерв'ю з Володимиром Путіним, яке тиждень рекламував як сенсацію та обіцяв розповісти якусь нову "правду, яку приховують медіа від американців". Однак реальність виявилася скромнішою — президент РФ нагородив добірної маячні практично в кожній його частині.

Нотку легкого розчарування можна помітити також у відгуках і рецензіях західних ЗМІ, які прослухали годинний спіч диктатора щодо історії та цього разу австро-німців замість англосаксів. Карлсон протранслював також висловлювання російського президента щодо необхідності і переговорів з Україною, маячню про НАТО тощо. "Телеграф" зібрав відгуки на це інтерв'ю на заході про те, що це було:

Месидж 1. Спроба нав'язати угоду про поцуплені території

Видання The New York Times помітило, що Путін прагнув безпосередньо звернутися до американських консерваторів, коли говорив, що американці мають свої проблеми, тому щодо України їм краще розпочати переговори з РФ. Путін хоче укласти угоду про поступку української території Росії для припинення війни. І саме тоді, коли законодавці-республіканці затримують допомогу Україні, повторюючи тезу політиків, таких як Дональд Трамп, що США мають більш нагальні пріоритети, ніж війна тисячі миль.

Путін також намагався показати, що його конфлікт відбувається не із Заходом, а з панівними елітами, які прагнуть зберегти глобальну гегемонію. Водночас було неясно, чи досягне це повідомлення американської аудиторії. Бо багато глядачів були вражені довжиною монологу Путіна про історію на початку інтерв’ю, пише видання.

"Путін закликав США "вести переговори" щодо України в інтерв'ю Такеру Карлсону"

Месидж 2. Путін зробив масаж Трампу і просив не давати зброю Києву

Іспанське видання El Pais вважає, що Путін використав інтерв’ю, щоб зробити масаж Дональду Трампу та навіть зробити йому безплатну рекламу. Час створення цієї інформаційної бомби – завдяки Ілону Маску не здається випадковим. Візит Карлсона до Москви відбувся в той час, коли бойові дії в Україні "зайшли в глухий кут", пише видання, і на тлі зростаючого розколу в Республіканській партії щодо Путіна, війни та допомоги Україні. Трамп домагався припинити допомогу Україні і республіканська більшість підкорилася. Трамп стверджує, що Сполучені Штати не зацікавлені в допомозі Україні.

Послання Путіна було чітким: "Якщо вони справді хочуть припинити бойові дії, вони повинні припинити надавати зброю Україні.

"Новий рівень сорому"

Британське видання The Guardian назвало свіже інтерв'ю новим рівнем сорому Такера Карлсона, який часто критикував підтримку України США, називав Володимира Зеленського "щуроподібним". Тон Карлсона був менш агресивним в інтерв’ю з Путіним, якого він всюди називав "пане президент".

Історичний екскурс в історію не вразив нікого, винятком не стало й це ЗМІ: "Путін витратив понад 30 хвилин, розповідаючи історію Росії, Литви, Польщі та України, у монолозі, який переніс глядачів від правління Олега Мудрого (монолог був настільки нудним, що нещасному журналісту вчувся якийсь Олег замість Ярослава, — ред.) в дев’ятому столітті до боротьби 1300-х років і аж до критики зовнішньої політики Леніна".

Карлсон не зміг скерувати Путіна в інше русло

The Washington Post пише, що на свої шоу на каналі FoxNews Такер Карлсон був майстром бойових інтерв'ю, контролював хід розмови, міг добитися від своїх гостей відповіді на гострі питання, але з Путіним у нього це не вийшло. Ведучий перетворився на стороннього спостерігача. Намагаючись виправдати вторгнення, "Путін зосередився на нудному переповіданні російської та української історії", аж до того, що Карлсон роздратувався кілька разів спробував перебити його, та двоє почали конфліктувати. Та навіть ця безладна розповідь, здається, навряд чи знайде резонанс серед консервативної аудиторії в США.

"Це як взяти інтерв'ю в Гітлера і не спитати про концтабори"

Таблоїд Daily Mail досить яскраво описав цю бесіду — це як взяти інтерв'ю у Гітлера у 1944 році та не спитати нічого про концтабори. Річ у тому, пише таблоїд, що яскравими стали запитання, яких Карлсон не ставив:

"Нічого про варварські воєнні злочини Росії в Україні, примусове вивезення українських дітей до Росії, постійні повітряні атаки на цивільні райони, вбивства тисяч, внутрішній терор, яким Путін зараз керує в Росії, тривалі тюремні терміни мирних протестувальників, ув'язнення та вбивство опонентів, повернення ГУЛАГу та примусової праці. Про все це ні слова. Це було як ніби Карлсон брав інтерв’ю у Гітлера в 1944 році і не потурбувався запитати про концентраційні табори", — йдеться у відгуку.

Щодо довгого монологу про історію:

"Виглядало так, ніби Карлсон, чий біль перетворювався на паніку, коли він зрозумів, що не може зупинити Путіна, був узятий у заручники сумним і божевільним російським дядьком. Мабуть, це були тортури (те, у чому путінський режим особливо вправний). Ті з нас, хто старанно спостерігав за цим двогодинним дрімучим фестивалем, швидко втрачали бажання жити", — йдеться у статті.

Раніше "Телеграф" писав, що у Білому домі відреагували на те, що Такер Карлсон прибув у РФ та взяв інтервʼю у Путіна. Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван наголосив на тому, що чимало людей у США підтримують Україну.