Інтерв'ю з Путіним. Як це виглядало із проросійським Олівером Стоуном

Читать на русском
Автор
1118
Колаж "Телеграф"

Нагадуємо, що таке інтерв'ю з Путіним, якщо ви чекаєте сенсацій від Такера Карлсона

Поки проросійський журналіст-конспіролог Такер Карлсон зберігає інтригу навколо виходу інтерв'ю з президентом Росії Володимиром Путіним, яке представляє як сенсаційне "перше інтерв'ю західного журналіста з російським президентом з початку вторгнення" (який з нього журналіст-фактчекер світ вже мав нагоду побачити), пропонуємо згадати попередню бесіду з президентом РФ.

Сім років тому інший симпатик Росії, американський режисер Олівер Стоун, представив свій 4-годинний документальний фільм про Путіна. Подивитися стільки годин балаканини Путіна — завдання із зірочкою, але ті, хто його все ж подивився, докоряли Стоуну за подейкування диктаторові у його конспірологічних теоріях, за лестощі без жодних сенсацій, а також транслювання фейків. "Телеграф" нагадує, чого можна очікувати від розмов західних симпатиків Росії з Володимиром Путіним, якщо ви раптом забули про це епічне інтерв'ю.

Жарти у стилі діда

Зацитуємо вам уривок справді гострих запитань від Олівера Стоуна до Путіна та "дотепних" відповідей на них, який записало видання "BBC-Україна":

"У вас узагалі бувають погані дні?"

"Я ж не жінка, у мене поганих днів не буває", — відказав Путін і зробив невеликий екскурс в область менструального циклу.

Після питання про утиски ЛГБТК+ у Росії Олівер Стоун запитує Путіна, чи пішов би той у душ з геєм на підводному човні. "Я хотів би не ходити з ним у душ. Навіщо його провокувати? Але ж ви знаєте, що я майстер спорту з дзюдо", — відповів Путін.

Путін видав випадкове відео з інтернету за роботу армії РФ

У третій частині фільму, записаної в лютому 2016 року (Стоун знімав свій фільм два роки), Путін демонструє Оліверу Стоуну з мобільного телефону відео того, що він називає "роботою російської авіації" у Сирії під час спроби зайти з території Туреччини. Але, як з'ясували журналісти сайту Meduza та учасники Conflict Intelligence Team, це зйомка того, як два американські вертольоти "Апач" атакують талібів в Афганістані. Оригінал відео був опублікований на сайті military.com у 2012 році, на яку накладено переговори українських пілотів у районі аеропорту Донецька у 2014 році.

Серед доказів — позначення американських систем TADS і FLIR і покадрове порівняння двох відео, в переговорах йдеться про скляну будівлю. Кремль заявляв, що це відео Міноборони відображає реальні кадри роботи російської авіації (нібито, Путін перед інтерв'ю спеціально звернувся до міністерства за відео, яке підготували в Генштабі). Олівер Стоун також відмовився вірити в підробку, Міноборони ніяк не прокоментувало ситуацію. Далі Стоун назвав цей епізод "дрібницею", зазначивши, що Путін не мав бажання брехати.

Ретранслятор пропаганди

Стоун дав Путіну платформу для вигідних для Росії версій агресії його уряду в Україні. Так, Путін сказав, що бойові дії на Донбасі почалися через закон, що обмежує дію російської мови. Про перекидання зброї та військових він забув сказати та представив події як громадянську війну:

"Перше, про що заговорили прийшли до влади в результаті державного перевороту (Майдан, — ред.) люди, вони заявили про те, що потрібно ухвалити закон, що обмежує дію російської мови. Їх європейці зупинили. Але сигнал в суспільство вже був поданий", — сказав Путін, додавши, що в Луганську і Донецьку люди не прийняли цей переворот, мовляв, "природно люди на Донбасі після цього просто взялися за зброю".

Щодо Криму він сказав, що не Росія вирішила приєднати Крим, а кримчани вирішили приєднатися до РФ, повторивши свою улюблену фразу про анексію без жодного пострілу:

"Це не ми вирішили приєднати Крим, це люди, що проживають в Криму, вирішили приєднатися до Росії. Парламент обраний ще за українським законом, абсолютно легітимний парламент Криму оголосив про референдум. Парламент Криму проголосував переважною кількістю голосів за приєднання до Росії", — сказав Путін.

Серія побрехеньок

Режисер постійно відмовляється досліджувати або відкидати навіть найсумнівніші твердження свого суб’єкта. Приміром, Путін сказав, що у російських спецслужб немає ні грошей, ні технічних можливостей, щоб вести стеження за своїми громадянами і прослуховування. Далі він запевнив, що держава не контролює ЗМІ в Росії. А потім заприсягнувся, що в нього немає багатств, які йому приписують.

"У мене немає такого багатства, про який говорять", — запевняє Путін.

Стоун запитав, чи немає у Путіна рахунків на Кіпрі. "Немає і ніколи не було. Нісенітниця це все. Якби це було, то давно б пред'явили", — сказав Путін.

Путін підкреслив, що не вважає багатство великим щастям. "Ви думали б зараз в умовах кризи, що робити з цими активами, як їх зберегти, де покласти, і тільки головний біль від цього. В труні кишень немає, гроші з собою не понесеш", — філософствує Путін.

Раніше "Телеграф" розповідав, що американський мільярдер Ілон Маск закликав відправити за ґрати тих, хто засуджує журналіста Такера Карлсона, який приїхав до Москви, щоб узяти інтерв’ю у Путіна. Анонс інтерв’ю з російським диктатором у Такера набрав понад 50 мільйонів переглядів у соцмережі Х. Сам він має 12 млн підписників, а зростанням популярності своєї посади він частково завдячує Маску, який його репостнув.