Є запобіжники: експерт розповів, чи зможе Трамп "кинути" НАТО у разі нападу Росії

Читать на русском
Автор
Дональд Трамп
Дональд Трамп. Фото Відкриті джерела

Заяви кандидата у президенти США сполошили союзників по НАТО

Лідер передвиборчих перегонів в Сполучених Штатах Америки Дональд Трамп не може заблокувати рішення щодо військової допомоги США країнам НАТО. Проте він здатен дестабілізувати стосунки між країнами-членами Альянсу сумнівною риторикою і провокативними закидами.

Таку думку у коментарі "Телеграфу" висловив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. За його словами, якщо Росія все ж наважиться напасти на одну з держав, яка впала у немилість Трамп, він може гальмувати процес виконання 5-ї статті про колективний захист з боку США. А, як показує досвід України, у даних питаннях саме вчасне надання необхідної військової підтримки вирішує все.

"Втім, це буде психологічний вплив на роботу Альянсу, а не практичний. В США вже створили юридичні запобіжники на випадок не виважених рішень президента. Навіть якщо Трамп сяде у це крісло, він не зможе мати повноту влади та можливостей для того, щоб критично і масштабно впливати на НАТО", — підкреслив Коваленко.

На думку експерта, Трамп зможе гальмувати відповідні процеси, а от заблокувати їх – ні. Коваленко зазначив, що особливо це стосується підтримки згідно з 5-ю статтею колективної безпеки.

"Всі його деструктивні дії можуть стосуватися виключно того, наскільки швидко американська армія буде здійснювати підтримку, але НАТО – це не США, це півсотні союзних держав, які можуть компенсувати тимчасову нестачу підтримки від США", – пояснює експерт.

Детальніше про те, що стоїть за тривожною і навіть небезпечною риторикою Дональда Трампа і чи може президент США одноосібно змінювати порядки в Альянсі, читайте у матеріалі "Телеграфа": Чи можуть США вийти з НАТО? Що стоїть за випадами Трампа у бік Альянсу.

Нагадаємо, під час мітингу в Південній Кароліні, виступаючи з трибуни, експрезидент США Дональд Трамп заявив, що не став би захищати країни-члени НАТО, якщо ті "заборгували" альянсові. Крім того, Трамп заявив, що заохочував би Росію "робити все, що їй заманеться" з тими країнами, що відмовлятимуться оплачувати "рахунки".

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, відповів колишньому Трампу, сказав, що його заява про недотримування принципу колективної безпеки — статті 5, яка лежить в основі альянсу, — підриває безпеку союзників.