НАТО напружилось, сусіди РФ в паніці. Як Трамп поставив на вуха весь Альянс

Читать на русском
Автор
1621
Колаж "Телеграф"

Слова про заохочення РФ до нападу викликали резонанс у європейських столицях

Після погрози фаворита Республіканців на президентських перегонах Дональда Трампа про те, що США не захищатимуть країни НАТО, які не вкладають кошти в оборону, країнами Альянсу почали ширитися панічні настрої. Особливо "весело" заяву сприйняла Фінляндія та Естонія, а Альянс вирішив раптово збільшити видатки на оборону — на випадок, якщо на президентських виборах у США переможе Трамп (бо Байден назвав погрози союзникам "жахливими і небезпечними").

Суть погроз

Дональд Трамп на виступі у Південній Кароліні 10 лютого згадав, як за часів свого президентства погрожував союзникам по НАТО. Мовляв, це був діалог з президентом великої натівської країни ще в часи президента Трампа (він тоді також погрожував виходом США з НАТО). Неназваний президент нібито спитав Трампа, чи захищатимуть США його країну, якщо та гіпотетично не сплатить внесок і на неї нападе РФ. Трамп відповів, що не допоможе, ще й "заохочуватиме Росію робити все, що вона, чорт забирай, забажає".

Усіх членів Альянсу захищає 5 стаття ("напад на одного означає напад на всіх"), а Конгрес у грудні 2023 ухвалив закон, який забороняє президенту виводити США з НАТО. Тому Трамп все ще може вдатися до кількох інших механізмів для послаблення НАТО, пише CNN:

  • запровадити політику "сплячого режиму" НАТО;
  • президент може зменшити кількість навчань, в яких американці беруть участь в межах НАТО,
  • скоротити присутність військ США в Європі;
  • відкликати верховного головнокомандувача об'єднаними збройними силами НАТО в Європі;
  • призупинити виплати на інфраструктуру НАТО;
  • скоротити військовий бюджет США.

За такого сценарію США все ще будуть мати зобов’язання захищати інші країни НАТО, але не будуть мати відповідні можливості.

НАТО кинулося збільшувати бюджет

Наслідки погрози Трампа сколихнули Альянс. НАТО одразу зробило оголошення про те, що рекордні 18 із 31 країни НАТО цього року досягнуть цільових витрат альянсу на оборону (на цьому Трамп наполягав у своїй новій кампанії). Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що європейські союзники витрачають більше на шляху до досягнення мети блоку витрачати щонайменше 2% ВВП на оборону.

"НАТО змогло запобігти військовій атаці проти будь-якого союзника НАТО протягом 75 років. Ми досягли це, тому що всі союзники по НАТО абсолютно чітко проговорили — ми тут, щоб захистити союзників у будь-який час. Ми не повинні давати місця для непорозумінь у Москві щодо нашої готовності, нашої відданості та рішучості захищати всіх союзників", — прокоментував Столтенберг погрози Трампа.

На США припадає переважна більшість витрат блоку на оборону — приблизно 70% у 2022 році. Bloomberg пише із посиланням на високопоставленого дипломата НАТО, що перспектива повернення Трампа в Білий дім викликала активніші дискусії серед союзників про те, що Європа може зробити, щоб забезпечити інвестування США в трансатлантичну безпеку. Це — більше часу роботі над питаннями, які президент США вважатиме важливими, включаючи Китай. Союзники також обговорюють, як поводитися з Трампом на саміті НАТО — тобто за допомогою поєднання лестощів і твердої позиції щодо ключових питань.

Члени НАТО шукають способи захистити допомогу Україні від виборів США, розглядають можливість надання НАТО як організації більш помітної ролі в координації підтримки Києва.

Оцінки та коментарі

Зауваження Трампа викликали занепокоєння, що в разі переобрання він може спонукати Росію атакувати інші країни, окрім України. Президент США Джо Байден звинуватив Трампа у тому, що він поклоняється Путіну:

"Чи ви можете собі уявити, щоб експрезидент Сполучених Штатів казав таке? Весь світ це почув. Найгірше те, що він саме це й мав на увазі. Жодний президент у нашій історії ніколи не поклонявся перед російським диктатором. Це безглуздо. Це ганебно. Це небезпечно", — сказав Байден.

США захищатимуть кожен дюйм території НАТО, сказав радник Білого дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі. Але уточнив, що може бути впевненим лише про каденцію Байдена.

"За каденції президента Байдена, як головнокомандувача, НАТО стало більш актуальне, сильніше і масштабніше, ніж будь-коли раніше. Він віддав пріоритет посиленню нашої мережі альянсів, партнерств по всьому світу", — підкреслив Кірбі.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц також розкритикував слова Трампа, він вважає їх "безвідповідальними та небезпечними", такими, що відповідають лише інтересам Росії

"Обіцянка НАТО щодо захисту є необмеженою, "всі за одного і один за всіх. Ніхто не може гратися або "розбиратися" з безпекою Європи", — сказав Шольц.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Польща та Німеччина повинні разом взяти на себе відповідальність за посилення європейської оборони. А збільшення оборонного виробництва є пріоритетом. В інтересах усіх країн НАТО збільшити фінансування спільних військових можливостей, незалежно від того, що сказав Трамп.

"Немає причин для того, щоб ЄС був слабшим за Росію", — сказав він, додавши, що Європа повинна досягти "більших можливостей протиповітряної оборони та виробництва боєприпасів" протягом року. Зазначимо, що Польща витрачає понад 3,9% свого річного ВВП на оборонні витрати.

Президент Європейської ради Шарль Мішель написав, що "нерозважливі заяви", подібні до слів Трампа, "служать інтересам лише Путіна". Він написав, що вони докладають більш термінових зусиль Європи, що зароджується, щоб "розвинути свою стратегічну автономію та інвестувати в її захист".

Фінляндія, яка межує з Росією та минулого року вступила до НАТО, намагається не панікувати. Щойно обраний президент Фінляндії Александр Стубб заявив, що його країна повинна зберігати спокій і зосередитися на своєму членстві в НАТО. Країна витрачає на оборону більше, ніж ціль у 2% валового внутрішнього продукту, погоджена країнами-членами НАТО, додав Стубб.

Тимчасом Естонія, яка також знаходиться небезпечно близько до РФ, оприлюднила звіт розвідки про підготовку РФ до потенційного збройного конфлікту із західними країнами протягом наступного десятиліття. Естонська розвідка також відзначила серйозні зміни в російській армії: формування Ленінградського та Московського військових округів, націлених на Фінляндію, яка є членом НАТО.

Водночас колишній радник з нацбезпеки Трампа Джон Болтон (коли Трамп був президентом) вважає, що той говорить цілком серйозно, пише Politico. Ба більше — його мета це підірвати НАТО, а розмови про збільшення фінансування ведуться задля обґрунтування причин виходу США з Альянсу.

"Послухайте, я був там, коли він ледь не пішов (у 2018 — ред.), і він не веде переговорів. Його мета тут не зміцнити НАТО, а закласти основу для виходу", — каже Болтон, наголосивши, що якщо Трамп таки знищить НАТО, попередив він, наслідки будуть жахливими.

А поки європейські дипломати та чиновники здійснюють переоцінку того, як виглядатиме Альянс через рік, пише NYT. В основі дискусії лежить питання про те, чи можуть члени альянсу бути впевнені в тому, що ядерна парасолька США — основний засіб стримування російського вторгнення — і надалі охоплюватиме 31 члена альянсу НАТО. Великобританія і Франція мають власні невеликі ядерні арсенали. Якби протягом наступного року європейські члени НАТО почали сумніватися в тому, що Сполучені Штати залишаться відданими статті 5, це неминуче пожвавило б дискусію про те, що Європі потрібна власна ядерна зброя — починаючи з Німеччини.

Раніше "Телеграф" публікував думку австралійського генерала у відставці Міка Раяна. Він вважає, що після майже двох років повномасштабної війни Росія покращила свою адаптивність та здатність до впровадження інновацій. Якісний розрив між Україною та РФ скоротився.