"Не варто бити на сполох": екс-чиновник НАТО розповів, чому прихід Трампа не стане "кінцем світу"

Читать на русском
Автор
Екс-чиновник НАТО Джеймі Ші Новина оновлена 13 лютого 2024, 14:39
Екс-чиновник НАТО Джеймі Ші. Фото Урядовий кур'єр

Президент США не може вийти з НАТО без згоди Сенату

США не вийдуть із НАТО, навіть якщо президентом знову стане Дональд Трамп. Країна має певні гарантії та фактори, які не дозволяють цього зробити.

Про це в інтерв’ю "Телеграфу" заявив Джеймі Ші — екс-чиновник НАТО з 38-річним досвідом роботи в Альянсі. За його словами, у США ухвалено законопроект, згідно з яким президент не може вийти з НАТО без згоди Сенату.

Він зазначив, що більшість республіканців підтримують НАТО, а сам Трамп, будучи чотири роки президентом США, не виходив з Альянсу. Справа в тому, що політична риторика та реальні справи після обрання сильно відрізняються.

Поки Дональд Трамп був президентом, США направили більше сил до Центральної та Східної Європи. Було збудовано багато нової інфраструктури. Америка брала участь у навчаннях НАТО. Тому, порівнюючи те, що було зроблено, з тим, що було сказано, насправді не все так погано, як люди боялися.

Джеймі Ші сказав, що європейці повинні бути готові до приходу Трампа і повинні робити більше для своєї оборони – це буде страховий поліс. Він додав, що не варто сприймати Америку як належне, а в словах Трампа була частка правди.

"Трамп багато говорив про розподіл тягаря оборонних бюджетів, і він мав рацію. Європейські оборонні бюджети були надто низькими. Занадто багато було покладено на Сполучені Штати. Він не завжди помилявся у своєму аналізі", — заявив екс-чиновник НАТО.

Резюмуючи вищесказане, Джеймі Ші підкреслив, що існують певні внутрішні гарантії, які не дозволяють США вийти з НАТО. Тому "немає приводів для самозаспокоєння, але й для того, щоб бити на сполох – теж".

Більше читайте в інтерв’ю "Росія й надалі підриватиме НАТО, бо Путін не має меж".