Путін намагається залякати світ вже з космосу. Що відбувається

Читать на русском
Автор
1208
Світлина ілюстративна
Світлина ілюстративна. Фото фото з відкритих джерел

Це не означатиме ядерного удару з неба, але загрожує супутникам

Росія додала до скарбнички ядерних погроз ще і ядерну зброю з космосу, про що свідчать дані американської розвідки. Так, США вже поінформували Конгрес та союзників у Європу про потенційну загрозу розгалуженій супутниковій мережі Америки. Мова про те, що Росія планує розмістити ядерну зброю в космосі, ймовірно з метою атаки супутників. На Заході таку перспективу сприйняли дуже серйозно.

Зброя може осліпити США, знищивши супутники

Видання The New York Times пише, що розвідувальні дані були оприлюднені в середу республіканцем Майклом Тернером. Він закликав адміністрацію Байдена розсекретити інформацію, не вказуючи конкретно, що саме. Та видання стверджує, що така зброя знищення супутників, якщо її розгорнути, може:

  • знищити цивільні комунікації,
  • знищити спостереження з космосу,
  • знищити операції військового командування та контролю США та їхніх союзників.

На цей час Сполучені Штати не мають можливості протистояти такій зброї та захистити свої супутники. Нові дані розвідки викликали серйозні питання щодо того, чи готується Росія відмовитися від Договору про космос 1967 року, який забороняє всю орбітальну ядерну зброю.

ABC News повідомляє, що це означатиме не скидання ядерної зброї на Землю, а скоріше її можливе використання проти супутників. Запуск такого "антисупутника" не здається неминучим, але існує обмежений проміжок часу, щоб запобігти його розгортанню.

The Wall Street Journal пише, що проблема серйозна, законодавці знають про неї вже кілька тижнів, але вона не є настільки невідкладною, що могла б стривожити американську громадськість чи союзників.

The Washington Post зазначає, що деякі чиновники були стривожені і попередили про "зловісні наслідки". Йдеться про "систему озброєнь", яка внесе кардинальні зміни в геостратегічну розстановку сил. Російський уряд експериментував із використанням ядерних вибухів або спрямував енергію, щоб вивести супутники з ладу. Експерти висловили занепокоєння, що нація може підірвати ядерну зброю в космосі, щоб створювати перешкоди супутникам через випромінювання радіації. Росія також випробувала протисупутникову зброю. У 2021 році після того, як вона запустила ракету із Землі, яка знищила супутник радянської епохи, високопоставлений військовий чиновник США попередив, що Росія "розгортає можливості, щоб активно забороняти доступ до космосу та використання космосу Сполученими Штатами та їхніми союзниками".

CNN пише, що таким чином РФ може засліпити американську розвідку, знищивши американські супутники. Проте загрози для нападу на людей на поверхні Землі немає. Такої думки дотримується екс-глава ЦРУ Леон Панетта. Супутники є ключовими для передачі інформації, починаючи від даних мобільних телефонів і закінчуючи військовим зв’язком. Експерти з безпеки давно вважали, що якщо США і Росія вступлять у війну, напади з метою виведення супутників з ладу можуть бути одними з перших кроків.

Екс-глава ЦРУ Леон Панетта каже, що РФ могла б так осліпити США

"Якби Росія змогла засліпити нашу здатність збирати таку інформацію, не помиляйтеся, це було б актом війни, оскільки це загрожувало б нашій національній безпеці", — сказав Панетта.

Він с додав, що США, ймовірно, розвивають аналогічні можливості для націлювання на супутники, а також для захисту власних супутників від атак.

На прес-конференції у Білому домі радник Байдену з безпеки Джейк Салліван підтвердив, що він запланував брифінг з високопоставленими членами Конгресу від обох партій, на якому вони будуть проінформовані про розвідувальну діяльність та секретні операції США.

Кремль усе заперечує

У Кремлі заперечують плани розмістити ядерну зброю у космосі. Так, спікер російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що ці чутки — "черговий трюк Білого дому". За його словами, Білий дім намагається правдами чи неправдами спонукати Конгрес на голосування щодо законопроекту про виділення грошей.

Заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков заявив ТАСС, що все це голослівні звинувачення, і вони повинні хоча б супроводжувати їх доказами. Замміністра зазначив, що Вашингтон займається зловмисним вигадуванням, приписуючи Росії дії та наміри, які його не влаштовують.

Водночас перспектива розвитку Росією можливостей, пов'язаних з космосом, виникає на тлі зміцнення зв'язків між Москвою та Пхеньяном. У грудні лідер Північної Кореї Кім Чен Ин пообіцяв запустити три військові супутники-розвідники у 2024 році. До цього Кім Чен Ин зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним на космодромі "Східний", найважливішому стартовому центрі Росії, щоб обговорити, як країни можуть співпрацювати в космосі.

Раніше "Телеграф" писав, що в НАТО зробили заяву про те, що риторика Путіна створює умови для використання ядерної зброї. Заяви є спробою стримати або змусити НАТО відмовитися від безпосередньої участі в конфлікті в Україні, спробою вселити страх населенню країн-союзників і підірвати громадську підтримку України, спробою показати себе сильними для російської громадськості та незахідної міжнародної спільноти.