"Українці — дружній народ": Пашинян зробив заяву, яка розсердить Кремль

Читать на русском
Автор
11927
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян. Фото eadaily.com

Біловезькою угодою Росія, Україна та Білорусь вирішили, що СРСР більше не існує

Вірменія не виступає союзником Росії у її війні проти України. Алма-Атинська декларація 1991 року є основою визнання суверенітету і територіальної цілісності республік, які здобули незалежність після розпаду СРСР.

Цей підхід має бути застосований і до України. Про це заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян на зустрічі у Мюнхені з представниками вірменської громади Німеччини, передає "Арменпрес".

Він зазначив, що Вірменія приймає Алма-Атинську декларацію, яку ухвалили, зокрема, Росія та Україна.

"Це складна ситуація, наше становище теж складне. Ми приймаємо Алма-Атинську декларацію, але вона стосується не тільки нас. Алма-Атинську декларацію ухвалили 13 республік Радянського Союзу, включаючи Росію та Україну. Серед інших вони є ініціаторами цього, оскільки Біловезькою угодою Росія, Україна та Білорусь вирішили, що Радянського Союзу більше не існує, і вони стають незалежними державами та визнають кордони один одного…

А якщо ми знищимо його (документ), то ми знищимо все. Я вже казав, що Вірменія не є союзником Росії щодо України, і це наша щира позиція. Я про це вперше говорив два роки тому і нам дуже шкода, що ми не можемо вплинути на цю ситуацію. Народ України — дружній нам народ", — зазначив Пашинян.

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Вірменії заявив, що його країна як відповідальна держава повинна залишатися прихильною до всіх своїх міжнародних зобов’язань, включаючи зобов’язання, які вона має у відносинах з Росією.

"Коли тільки почалася війна в Україні, я дав інтерв’ю CNN і сказав, що ми не союзники Росії в питанні України. І це реальність. Але я також хочу сказати, що наша співпраця безпеки з США, Францією чи іншими нашими партнерами не спрямована проти іншого нашого безпекового партнера. Інша справа, що у самих наших партнерів є побоювання з приводу того, як співпраця з ними може вплинути на їхні системи безпеки. Ми намагаємося вирішувати це питання з нашими партнерами в рамках спільного порядку денного, будучи максимально прозорими", — сказав він.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що Вірменія та Азербайджан знову обмінялися ударами. Внаслідок атак є жертви.