"Зірка смерті" має свої секрети: вчені знайшли ще одне місце Сонячної системи, де може існувати життя

Читать на русском
Автор
Мімас
Мімас

Наявність води на Мімасі ставить під сумнів ідеї, де взагалі може існувати життя

У списку місць Сонячної системи, де можливе існування життя, додалася ще одна назва. При цьому вчені раніше вважали, що це одне з тих місць, де вона не може існувати за жодних умов.

Як йдеться в матеріалі Space, йдеться про одного із супутників Сатурна, на ім'я Мімас. Нове відкриття передбачає, що під його крижаною шапкою може бути океан рідкої води. Дослідження було оприлюднено у журналі Nature 7 лютого 2024 року.

Мімас, який у науковій спільноті отримав жартівливе прізвисько "Зірка смерті" за візуальну схожість з імперською бойовою станцією з франшизи "Зоряних війн", на перший погляд зовсім не схожий на місце, здатне мати умови для зародження життя, втім, як і умови для підтримки рідкої води, але тепер змушує вчених переглядати свої теорії.

Зірка смерті та Мімас
"Зірка смерті" та Мімас

Вчені зазначають, що, очевидно, шар рідкої води знаходиться під крижаною шапкою на глибині близько 20-30 кілометрів, а з’явитися він повинен був близько 2-2,25 мільйона років тому, що дуже мало за астрономічними мірками, але набагато довше, ніж людство існує на Землі.

"Головним відкриттям тут є те, що було знайдено умови для виникнення життя на об’єкті Сонячної системи, де ми ніколи не очікували можливості наявності рідкої води", — розповів один з авторів дослідження.

Таким чином, він стає в один ряд з іншим супутником Сатурна Енцеладом, де вже було доведено наявність рідкої води. І якщо на Енцеладі місцями вода має властивість прориватися на поверхню у вигляді гейзерів, то на Мімасі вода так і не розколола крижану кірку.

Варто зазначити, що діаметр Мімаса складає всього близько 400 кілометрів, а для порівняння супутник Землі Місяць має діаметр майже 3,5 тисячі кілометрів.

Команда займається спостереженням за Мімасом з 2010 року, коли було помічено, що той має властивість здійснювати дивні рухи, які могли б виникнути лише у разі прихованого океану або деформації твердого ядра. Однак подальші розрахунки та моделювання показали, що другий варіант відпадає.

При цьому вчені змогли з’ясувати, що океан на супутнику Сатурна з’явився відносно недавно, а також що вода займає приблизно половину від усього його об'єму

"Мімас безперечно не схожий на об’єкт, який міг би бути придатним для життя. Тож, можливо, висновок такий: якщо цей об’єкт може бути заселеним, хто знає, які ще об’єкти можуть мати життя?", — зазначають вчені.

Як повідомлялося раніше, вчені встановили, що умов Марса замало для того, щоб повністю винищити земні бактерії. Деякі культури як змогли вижити при моделюванні марсіанських умов, а й цілком успішно продовжували розмножуватися.