Унікальна знахідка на Хортиці: вчені дізналися нове про пращурів українців

Читать на русском
Автор
591
Стародавня знахідка на Хортиці
Стародавня знахідка на Хортиці. Фото zprz.city

Археологи знайшли артефакт, якому понад 4 тисячі років

На території Національного заповідника "Хортиця" археологи зробили унікальну знахідку. Виявили фрагмент посуду доби бронзи з відбитками тканини.

Це свідчить про те, що люди, які жили на Хортиці близько 4-5 тисяч років тому, володіли ткацьким мистецтвом та виготовляли одяг з рослинних та тваринних матеріалів. Про це пише zprz.city.

В.о. завідувача відділу реставрації Поліна Петрашина розповіла, що фрагмент посуду належав до великої глиняної посудини, яку гончар робив на шматку тканини. Така техніка дозволяла зберегти відбитки тканини на глині, які можна побачити через мікроскоп.

Фрагмент посуду доби бронзи

"Ми можемо зробити висновки, що в людей в той час був ткацький станок, виробництво тканини, і саме з тканини такої фактури вони робили собі одяг", — підкреслила в.о. завідувача відділу реставрації.

Петрашина зазначила, що це дуже рідкісний артефакт, який дає можливість дослідити культуру та побут давніх мешканців Хортиці.

"За товщиною денця ми можемо сказати, що це була дуже масивна посудина — вона могла сягати і 30, і 40 см у висоту. Габаритні посудини використовували як для зберігання зерна, або для приготування їжі на велику кількість людей.

Через мікроскоп можна побачити фактуру тканини. Вона виготовлена з рослинних елементів, можливо з додаванням шерсті", — розповіла Поліна Петрашина.

Фрагмент під мікроскопом

Вона також додала, що знахідка буде передана до Національного історико-археологічного музею-заповідника "Ольвія" для подальшого вивчення.

Раніше "Телеграф" писав, що в Україні знайшли унікальні плити османською мовою. Вони прикрашали стіну туалету у психдиспансері.