З кільцями на шиї та руках: під Києвом археологи знайшли скелет незвичайної жінки

Читать на русском
Автор
1366
З кільцями на шиї та руках: під Києвом археологи знайшли скелет незвичайної жінки

Справжнє призначення кілець поки що залишається незрозумілим

Українські археологи виявили неподалік Києва поховання, якому вже понад 1000 років. Серед цікавих знахідок вони знайшли скелет жінки з дивними кільцями на шиї та на руках.

Як повідомляє Livescience, знахідкою поділилися археологи НАН Всеволод Івакін та В’ячеслав Баранов у статті, яку вони представили на щорічних зборах Американського археологічного інституту, що проходили 4-7 січня у Чикаго.

Вони зазначили, що цвинтар XI століття розташований за 80 кілометрів на південь від Києва. Там було знайдено 107 могил людей, які були поховані в дерев’яних трунах, а у деяких знаходили відра біля ніг, що, ймовірно, було частиною похоронного ритуалу.

Деякі чоловіки були знайдені зі зброєю, на кшталт сокир, списів, мечів та луків, а ось деякі жіночі скелети привернули більше уваги, оскільки їх знайшли з численними кільцями на шиї та руках.

Для чого призначалися ці браслети поки що невідомо, проте вчені припустили, що це може бути пов’язане із соціальним становищем цих жінок. Варто зазначити, що подібні кільця на шиї є дуже популярними й нині у деяких народів Африки та південно-східної Азії.

Археологи до того ж знайшли кам’яний вівтар, а також браслети, намисто та залишки їжі, яка була використана як підношення. Вівтар міг використовуватися для християнських чи язичницьких ритуалів, а можливо, й для того, й іншого.

Зазначається також, що деякі з артефактів нагадують ті, що були раніше знайдені в країнах Балтії, що натякає, що вихідці звідти могли служити у війську київських правителів на кшталт Володимира Великого та Ярослава Мудрого.

Як повідомлялося раніше, у Києві широкому загалу показали макет храму людей трипільської культури. Триповерхова будівля мала розміри 60 на 20 метрів і була збудована задовго до єгипетських пірамід.