Російським дипломатам в Європі не раді: Борреля просять прийняти важливе рішення

Читати російською
Автор
Новина оновлена 13 червня 2024, 15:37

Кремлю це дуже не сподобається

У Європейському Союзі можуть ввести обмеження для російських дипломатів на пересування у Шенгенській зоні, раніше подібне рішення прийняли у Польщі. Міністри закордонних справ деяких країн ЄС закликали верховного представника із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля ввести ці обмеження.

Лист підписали голови МЗС восьми країн Європейського Союзу. Про це повідомляє Reuters.

Російські дипломати у ЄС мають бути обмежені у пересуванні по шенгену

"Вільне пересування власників російських дипломатичних і службових паспортів, акредитованих в одній державі перебування, всією Шенгенською зоною полегшує зловмисну ​​діяльність", — йдеться у листі.

Європейські дипломати зазначають, що основними завданнями великої кількості російських дипломатів у ЄС є розвідувальна діяльність та пропаганда. Деякі навіть причетні до підготовки диверсій.

Тому треба обмежити їхнє пересування, дозволивши знаходитись лише в країні, в якій вони працюють. Це звузить простір диверсійної діяльності для кремлівських агентів.

"Ми вважаємо, що ЄС повинен суворо дотримуватися принципу взаємності та обмежити пересування співробітників російських дипломатичних представництв і членів їхніх сімей лише на території держави, в якій вони акредитовані", — йдеться у листі.

За даними Reuters, лист Боррелю підписали міністри закордонних справ таких країн:

  • Польща;
  • Естонія;
  • Чехія;
  • Литва;
  • Нідерланди;
  • Данія;
  • Латвія;
  • Румунія.

Зазначимо, що у Польщі вели обмеження на пересування російських дипломатів та працівників консульств. Вони можуть вільно пересуватись лише у межах Мазовецького воєводства. Обмеження не стосується лише головного посла РФ у Польщі.

"Телеграф" раніше повідомляв, що Велика Британія вислала російського агента з країни. Окрім цього, були введені ще деякі обмеження, у тому числі пов’язані з дипломатичними візами.