"Оголошую в розшук Шарія та Арестовича": з новою віртуальною речницею МЗС уже роблять діпфейки (відео)

Читать на русском
Автор
Новина оновлена 01 травня 2024, 15:42

Українці не на жарт стурбовані

Після того, як Міністерство закордонних справ анонсувало, що створило віртуальну представницю відомства Вікторію Ші, мережею почали ширитись бурхливі обговорення. Чимало людей стурбовані тим, що з Ші-аватара набагато легше створити діпфейки та поширювати їх.

А зазначений QR-код може стати новим гачком для шахрайських схем. Так продюсер та блогер Адрекс Селіванов опублікував один з прикладів.

У відео Вікторія Ші говорить, що захопила владу в МЗС і першим же указом оголосила в розшук Анатолія Шарія та Олексія Арестовича, а також закликала відкривати вогонь по ним.

"Шановні представники ЗМІ та громадськості, вітаю вас. Сьогодні я як штучний інтелект захопила владу в МЗС та першим же указом в міжнародний розшук оголосила Шарія та Арестовича. ТрО "Мадрид", як побачите цих з**бків, відкривайте вогонь", — йдеться у заяві діпфейка.

Селіванов зазначив, що тепер діпфейки буде робити легше.

"Там (у МЗС — ред.) навіть не подумали ще це самий легкий спосіб робити фейкі, так дипфейк можна зробити і з людини, але їх можна розпізнати, а з "аватарки" це на раз два три. Ось вам маленький приклад", — написав він.

Андрекс Селіванов не єдиний, хто висловив стурбованість. Адже користувачі мережі один за одним висловлюють думку про значні ризики створення фейкових відео з поширенням ІПСО.

Окрім того, користувачів мережі турбує й те, що у такий спосіб збільшується відстань між владою та народом. Так один з користувачів написав, що це "перетворення влади на аватарів, до яких неможливо достукатись чи поскаржитись".

Інші ж користувачі мережі задались питання, навіщо потрібно тоді ведучі телемарафону, якщо можна створити Ші-аватари. Водночас не обійшлось і без порції жартів про креативність назви, глави МЗС Дмитра Кулеби тощо.

Раніше "Телеграф" писав, що росіяни знову запустили фейк, пов’язаний з терактом у "Крокус Сіті Холл". Минулого разу вони показали діпфейк з екссекретарем РНБО Олексієм Даніловим, а тепер поширюють інформацію про "поштові марки" з будівлею концерт-залу, яка палає, та написом "Розплата невідворотна".