Спікер Палати представників США висунув чергову умову голосування за допомогу Україні

Читать на русском
Автор
932
Не схоже, щоб спікер Палати представників був налаштований на компроміси Новина оновлена 18 січня 2024, 04:53
Не схоже, щоб спікер Палати представників був налаштований на компроміси. Фото cnn.com

Попри важку ситуацію в Україні та загрозу національним інтересам США Джонсон вперто продовжує наполягати на питаннях "убезпечення кордону"

Питання щодо голосування про надання фінансової допомоги України може розглядатися Конгресом США тільки після того, як буде врегульовано так звану "кризу" на кордоні США з Мексикою. Без питання кордону жоден законопроєкт про надання допомоги Україні на голосування ставитися не буде.

Про це заявив спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон на брифінгу на Капітолійському пагорбі. Джонсон заявив, що умови є тим, без чого голосування не відбудеться.

Зокрема окрім умови щодо "врегулювання кризи" Джонсон заявив, що республіканцям нібито потрібні відповіді на те, яка кінцева мета та стратегія щодо України. Окрім того, республіканці вимагають забезпечення звітності за витрати коштів на оборонні потреби України.

"Ми повинні бути впевнені, що Україна не стане черговим Афганістаном. Ви бачите, як багато американців чухають потилицю і ставлять справжні запитання про те, чому це має тривати без наявності належних відповідей. Тож я буду їх домагатися", – заявив він.

Також Джонсон попри важку ситуацію на фронті в Україні та загрозу для національної безпеки США знову заявив про "важливість забезпечення кордону". Він вважає, що США повинні спочатку вирішити проблеми на мексиканському кордоні, а вже потім комусь допомагати – і це, схоже, стосується не тільки України, але й інших союзників США.

"Кордон, кордон, кордон. Ми маємо подбати про наш дім, маємо убезпечити наш кордон перед тим, як говорити про щось інше. Я говорив про це з першого дня і буду говорити про це надалі. І я впевнений, що ми повинні доносити цей меседж до американського народу", – заявив він.

Як повідомлялося раніше, у Пентагоні раніше говорили, що використали останні "українські" гроші на один пакет допомоги, який був оголошений наприкінці минулого року. Інших пакетів допомоги може і не бути, принаймні доти, доки Конгрес не погодить виділення єдиного пакета безпеки, в якому крім фінансування України також передбачені кошти для Ізраїлю, союзників в азійсько-тихоокеанському регіоні та безпека власних кордонів. При цьому саме через останній пункт документ так і не змогли досі ухвалити.

В Конгресі США наближаються до згоди щодо голосування за великий пакет допомоги американським союзникам, в першу чергу Україні. Про це можна сказати, виходячи з коментарів американських сенаторів, які вони дали після зустрічі з президентом Джозефом Байденом у Білому домі.