Перегравання сценарію Карибської кризи чи автономність від Китаю? Чому Путін погрожує Заходу перетнути "червоні лінії"

Читать на русском
Автор
kremlin.ru Новина оновлена 26 вересня 2024, 22:45

Заяву Путіна про зміну ядерної доктрини Росії варто сприймати серйозно

Російський президент Володимир Путін вирішив внести зміни в ядерну доктрину країни. Відтепер Кремль має право атакувати будь-яку неядерну країну у випадку "агресії" з її території. В даному випадку, може йтися про Україну. Тим часом на Заході заяви Путіна сприйняли досить серйозно.

Про це в ексклюзивному коментарі "Телеграфу" розповів політолог Олексій Якубін. За словами експерта, Путін хоче "переграти" або знову "зіграти" сценарій Карибської кризи 1962 року, коли Радянський Союз розмістив свої ядерні ракети на Кубі, а Сполучені Штати вимагали їх виведення і готувались штурмувати острів.

— Путін постійно хоче, щоби Штати сприймали Росію як рівного партнера, хоча давно зрозуміло, що Російська Федерація – це не Радянський Союз. Але якщо ми говоримо про ядерну зброю, то той ядерний арсенал, який має Росія, дозволяє їй вдаватися до певних моделей поведінки, — каже Якубін.

На думку експерта, російський лідер хоче знов викликати до себе увагу з боку США. Путін знає, що в Штатах серйозно ставляться до питання нерозповсюдження ядерної зброї та взагалі до питань стосовно ядерної зброї. Москва і Вашингтон постійно комунікують з приводу цього за допомогою різних формальних і неформальних каналів, зазначив політолог.

Також він зазначив, що не придворні російські блазні, на кшталт Медведева, а Путін особисто заявив про зміну ядерної доктрини. Водночас Москва в питанні ядерної зброї хоче показати свою автономність від Пекіну.

— Це теж робиться "не просто так". До цього офіційний Пекін неодноразово висловлював свою позицію з привод ядерної зброї. Скрізь вони підкреслювали, що використання ядерної зброї для Китаю є своєрідними "червоними лініями", — заявив Якубін.

Для Росії подібні заяви є елементом "торгів" з Заходом. Це не означає, що нова військова доктрина Росії буде діяти автоматично, каже політолог.

— Все одно буде інтерпретація Кремля з приводу того, що є порушенням доктрини, а що – ні. Але Росія, яка тепер погрожує Україні і світу ядерною зброєю, свого часу виступала в якості гаранту по Будапештському меморандуму. Цей документ гарантував нам безпеку. І така реакція світу на ці заяви означає, що на Заході сприймають слова Путіна досить серйозно. А отже Путін продовжує грати на тих страхах, що є на Заході, — підсумував Якубін.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв, що українські військові готувалися до російської ядерної атаки на Великдень у 2022 році.