Збірна України спробує зачепитися за медаль: анонс ЧС-2024 з біатлону

Читать на русском
Автор
748
Юлія Джима є лідером українського біатлону цього сезону
Юлія Джима є лідером українського біатлону цього сезону. Фото www.biathlon.com.ua

Головний старт сезону в біатлоні розпочнеться змішаною естафетою

7 лютого у Нове-Место (Чехія) стартує чемпіонат світу з біатлону. За останні 11 років це вже друга світова першість у цьому місті.

До 18 лютого, включно, найсильніші біатлоністи світу розіграють 12 комплектів нагород – у змішаній та одиночній змішаній естафетах, а також жіночих та чоловічих спринтах, гонках переслідування, "індивідуалках", естафетах та мас-стартах. Традиційно, найвидовищнішими для масового любителя є естафети, гонки переслідування та мас-старти. Вони ж у всіх відношеннях зручні для телевізійного формату. Не треба стежити за табло, де йде відлік часу, досить просто дивитися, хто швидше перетне фінішну межу. Спринти та "індивідуалки" більше для гурманів, справжніх поціновувачів біатлону, занурених у тему.

Зрештою, чемпіонат світу з біатлону – одне з найпопулярніших спортивних видовищ узимку для українського вболівальника. Зрозуміло, цей факт насамперед пов’язаний з успіхами вітчизняних спортсменів. Втім, ці успіхи відносяться, більшою мірою, до минулих років. А, наприклад, на чемпіонаті Європи-2024 українці, які виступали практично у найсильнішому складі, змогли здобути лише одну медаль у протистоянні з "другими номерами" (дублерами) команд, які є найсильнішими біатлонними націями світу.

Естафети – наше все

ЧС у Нове-Место стартує змішаною естафетною гонкою. А ще у програмі турніру буде одиночна змішана естафета (по одному представнику чоловічої та жіночої команд) та класичні чоловіча та жіноча естафети. У цих чотирьох перегонах, мабуть, криється наша головна, якщо не єдина надія на медаль світової першості.

Естафети – найуспішніші для наших команд, у жіночій класичній естафеті за три десятки років українська збірна здобула 10 (!) медалей. Перша медаль – бронзова – була завойована у далекому 1996-му році (28 років тому) Тетяною Водоп’яновою, Валентиною Цербе-Несіною, Оленою Петровою та Оленою Зубриловою. Остання, також бронзова – 2021-го, Анастасією Меркушиною, Юлією Джимою, Дарією Блашко та Оленою Підгрушною. Усього ж на рахунку нашої команди 4 срібні та 6 бронзових нагород. Так, українки ніколи не ставали чемпіонками світу у цій дисципліні, але головна золота медаль – Олімпіади у Сочі-2014, була завойована нашою командою саме у жіночій естафеті. З того часу минуло рівно 10 років.

Ну і головна надія полягає в тому, що саме в жіночій естафеті було показано найвищий результат цього сезону – 5-е місце на етапі Кубка світу в Рупольдингу (Німеччина). Та й склад у нас більш ніж бойовий, три найкращі українські біатлоністки входять до Топ-30 світового рейтингу – Юлія Джима (20), Анастасія Меркушина (26) та Ірина Петренко (29). Вони становитимуть основу естафетної команди, а ось четверта учасниця відноситься до "слабкої ланки". Нею буде або Христина Дмитренко (52-й номер у рейтингу Кубка світу), або Ганна Кривонос (86).

Чорна смуга вітчизняного біатлону

В інших перегонах розраховувати особливо нема на що. Навіть поодинокі "постріли" цього сезону, на зразок 10-го місця в гонці переслідування на одному з етапів Кубка світу у Анастасії Меркушиної або 9-го у Артема Прими в індивідуальній гонці, навряд чи дають підстави для позитиву. З чоловічою командою у нас взагалі все погано у нинішньому конкретному сезоні – жодного спортсмена у Топ-30 рейтингу Кубка світу. Відповідно, нема чого сподіватися і на естафетну команду.

Загалом український біатлон, після грандіозного успіху в Сочі-2014 (крім золота в естафеті була ще й бронза Віти Семеренко у спринті), почав йти на спад, а зараз взагалі перебуває в глибокій кризі. На Олімпіадах 2018 та 2022 років мови про медалі взагалі не йшлося. Але наша команда хоч мала медальну серію на чемпіонатах світу. З 2011 по 2021 роки збірна України постійно виборювала нагороди світових першостей. Звичайно, у найкращі роки було і по 2-4 нагороди, включаючи золото світової першості. Але й у 2020-2021 роках було по одній бронзі у тій самій жіночій естафеті. На жаль, ЧС-2023 перервав цю традицію – жодної нагороди, включаючи і нашу коронну жіночу естафету, де українки посіли… 14 місце з 16 команд-учасниць. Варто зазначити також, що 2022-го, як і у всі роки проведення Олімпіад, світова першість не проводилася.

І тепер завдання збірної України – завоювати медаль та розпочати нову серію. 5-е місце в естафеті в Рупольдингу дає всі передумови для надії нашим уболівальникам.

"Кожному спортсмену треба повірити у себе"

Олімпійська чемпіонка Сочі-2014, чемпіонка світу та Європи Валентина Семеренко у коментарі "Телеграфу" зазначає: "Дуже переживатиму за нашу команду, хочу їм побажати лише удачі – це в першу чергу, не боятися, прагнути йти вперед і тільки вперед. І забути все що є у вас, уявіть, що ви стартуєте з чистого аркуша... Я, природно, щодня стежу за біатлонним світом, моніторю, дивлюся, де що відбувається, це моя команда, моя сім’я, все найкраще, що було в житті. Я за вас, вперед!"

Говорячи про 5-е місце в естафеті етапу КС у Рупольдингу Валентина зауважує: "Звичайно, це дає сильну мотивацію. У команди є хороший тренер, він знає, що потрібно зробити. До того ж, я теж із Миколою Зоцем працювала. І коли результати йдуть "навколо п’єдесталу" він завжди каже: "Нехай це буде 5-те місце", або нехай 10-те тощо. Він просто знає, що потрібно зробити. І я впевнена, що буде позитивний результат. Одне скажу — я дуже переживаю за команду і хочу їй побажати лише найкращих результатів".

А розмірковуючи про можливі успіхи в особистих перегонах, зазначила: "У кожного спортсмена є своя мотивація на свою гонку. У будь-якому випадку, не важливо – спринт це, переслідування, індивідуальна, естафета, мас-старт... Завжди спортсмен виходить сильний, сильний усередині. А якщо він сильний, то він готовий перемогти самого себе, тому що я вийшов на старт, тому що це буде моя гонка. Ти, перш за все, особистість. І, головне, у кожного спортсмена є своя мотивація на кожну гонку. Комусь подобається спринт, комусь мас-старт і так далі. Це так, є таке. Але у гонці спортсмен виходить і бореться, за своє ім’я, репутацію, за те, що ти будеш приносити очки команді... І я думаю, що у кожного спортсмена на цьому ЧС це буде присутнє".

Де дивитись?

Усі перегони чемпіонату світу можна буде побачити на телеканалі Суспільне Спорт та на порталі каналу в Інтернеті. Головна медальна надія збірної України – жіноча естафетна гонка – відбудеться у суботу, 17 лютого. Старт гонки о 14:45 за київським часом.

Розклад перегонів на чемпіонаті світу-2024

Середа, 7 лютого, 18:20. Змішана естафета

П’ятниця, 9 лютого, о 18:20. Спринт, жінки (7.5 км)

Субота, 10 лютого, о 18:05. Спринт, чоловіки (10 км)

Неділя, 11 лютого, о 15:30. Переслідування, жінки (10 км)

Неділя, 11 лютого, о 18:05. Переслідування, чоловіки (12.5 км)

Вівторок, 13 лютого, о 18:10. Індивідуальні перегони, жінки (15 км)

Середа, 14 лютого, 18:10. Індивідуальні перегони, чоловіки (20 км)

Четвер, 15 лютого, о 19:00. Одиночна змішана естафета

Субота, 17 лютого, 14.45. Естафета, жінки (4х6 км)

Субота, 17 лютого, о 17:30. Естафета, чоловіки (4х7.5 км)

Неділя, 18 лютого, о 15:15. Мас-старт, жінки (12.5 км)

Неділя, 18 лютого, о 17:30. Мас-старт, чоловіки (15 км)

Раніше збірна України провалилася на чемпіонаті Європи, виборовши одну бронзу при тому, що виступала в найсильнішому складі проти "других номерів" провідних команд світу.

Матеріал опублікований російською мовою — читати мовою оригіналу