Компанія Маска вперше вживила чіп у людський мозок: які можливості він дає

Читать на русском
Автор
Мозковий імплант компанії
Мозковий імплант компанії. Фото Neuralink

Раніше випробування проводилися лише на тваринах

Компанія американського мільярдера Ілона Маска Neuralink вперше вживила чіп у людський мозок. Початкові результати показують "багатообіцяюче виявлення спайків нейронів".

Про це Маск повідомив у соцмережі X. Засновник компанії зазначив, що перша людина отримала імплант у понеділок, 29 січня, і добре одужує.

Маск підкреслив, що мозковий чіп, який отримав назву Telepathy (телепатія. — Ред.), дозволяє керувати телефоном або комп'ютером, а через них майже будь-яким пристроєм, просто за допомогою думки. За його словами, першими користувачами імплантів будуть ті, хто втратив можливість користуватися своїми кінцівками.

"Уявіть собі, якби Стівен Гокінг міг спілкуватися швидше, ніж швидка друкарка чи аукціоніст. У цьому і полягає мета", — підкреслив підприємець.

Для довідки: Neuralink — американська нейротехнологічна компанія, заснована Ілоном Маском, яка планує займатися розробкою та виробництвом нейрокомп’ютерних інтерфейсів, що імплантуються.

Мозковий імплант, який розробляє Neuralink, потенційно має допомогти людям, які страждають від ожиріння, аутизму, шизофренії та депресії, а також здійснювати пошук в інтернеті та читати думки.

Згідно з описами Neuralink, операцію на мозку проводить робот. Він вживляє чіп з 1024 датчиками, найтоншими нитками-електродами, які повинні вловлювати імпульси нейронами. Чіп із датчиками вживлюється в ту область мозку, яка, контролює "наміри здійснити рух". Пристрій вловлює сигнали мозку і передає їх на зовнішній пристрій, який їх розшифровує і розуміє, який рух хоче зробити людина. Процес тестування чіпа на людях займе близько шести років.

Водночас консультант Neuralink Джеймі Хендерсон заявив, що він у захваті від цієї технології. При цьому, за його словами, до затвердження пристрою ще далеко.

Нагадаємо, у травні 2023 року компанія Neuralink, яка раніше випробовувала свої мозкові імпланти лише на тваринах, отримала дозволи на роботу з людьми. Це стало можливим завдяки тісній співпраці з Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA).