Зброя, літій та IT-технології: чим ще Україна може зацікавити США у разі перемоги Трампа

Читать на русском
Автор
5037
Підтримка України є одним з національних інтересів США
Підтримка України є одним з національних інтересів США. Фото УНІАН

Працювати над зміцненням економічних зв'язків між державами слід вже зараз

Сполучені Штати є лідером військової та економічної підтримки України. З початку повномасштабної війни чинний президент Джо Байден жодного разу не змусив українців засумніватися у своїй прихильності та твердих намірах допомагати Києву до повної перемоги над агресором. Надання цієї підтримки не передбачало від України "бартерних" умов у вигляді будь-яких політичних або економічних зобов'язань.

Між тим, вже до кінця цього року місце Байдена може знову посісти Дональд Трамп, який за час своєї політичної кар'єри заробив славу одіозного політика з не надто ворожим ставленням до Володимира Путіна. Крім того, головний претендент на президентське крісло відомий своїм прагматичним ставленням до керування державою та бізнес-підходом до політики загалом.

Ймовірно, тепер для збереження обсягів допомоги від США нам доведеться переконувати її нову владу у вигідності цієї підтримки. Що саме Україна може запропонувати новому очільнику Білого дому і на яких національних інтересах американців ми можемо "зіграти", "Телеграф" запитував у політичних та економічних аналітиків.

Трамп – не вирок

Згідно з результатами перших праймеріз, чинний і попередній глави США лідирують у своїх партіях і, ймовірніше за все, поборються за президентське крісло в листопаді 2024-го. Судячи з даних опитувань, боротьба буде запеклою: все вирішать декілька відсотків.

Варто зазначити, що шанси Трампа на перемогу зросли після раптового зняття кандидатури його головного конкурента від республіканців, губернатора штату Флорида Рона ДеСантіса, який заявив, що знімається на користь екс-президента.

Виходячи з цього, українцям слід бути готовими до того, що зовсім скоро влада у США зміниться. Втім, це зовсім не означає, що з приходом Трампа "пропаде усе". Попри те, що цей політик неодноразово демонстрував досить специфічне ставлення до РФ і Володимира Путіна зокрема, вважати його проросійським кандидатом не варто, каже голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

За словами народного депутата, Трамп — проамериканський політик, який переслідує передусім національні інтереси. Саме цим зумовлена його шалена популярність в окремих штатах і досить висока підтримка виборців на всій території США.

"Його обіцянки захищати національні цінності США і політичне гасло Let's make America great again — "зробимо Америку великою знову" – знаходять відгук у серцях пересічних американців. Стосовно його ставлення до Росії можуть бути різні думки, але не слід забувати, що саме за його правління Україна почала отримувати першу відчутну військову допомогу від США.

Хвилюватися не варто – ми знайдемо спільну мову з будь-яким американським президентом, адже вирішальну роль для нього відіграватиме переслідування національних інтересів США. Перемога автократичних режимів над демократією шляхом збройної агресії та терористичних актів проти цивільного населення точно не входять у цей перелік", – зазначає політик у коментарі "Телеграфу".

Варто зазначити, що цієї думки дотримуються й західні політики. Так, колишній держсекретар США Майк Помпео заявив, що "ніколи не бачив", щоб Вашингтон "відходив" від своїх союзників і партнерів під час президентства Трампа з 2017 по 2021 рік. За його словами, члени Республіканської партії мають багато різних політичних поглядів, проте вони завжди розуміли роль США у світі та їхні обов'язки, пише Kyodo.

Відданий друг України, колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон також вважає, що Дональд Трамп не покине українців у разі своєї перемоги на виборах у США, а президентство Трампа "може бути саме тим, що потрібно світові".

Що потрібно США?

Враховуючи, що Дональд Трамп – не лише політик, а й бізнесмен, не виключено, що його бачення національної політики та інтересів США буде більш прагматичним, аніж у його попередників. Тож, вибудовуючи стосунки з новим очільником Білого дому, Україні слід замислитись над тим, чим ми можемо зацікавити американців в економічному сенсі.

За словами голови податкового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева, роботу у цьому напрямі ведуть вже давно, а економічні зв'язки зі США сьогодні базуються на трьох китах. Перший — розвиток американського ВПК.

"Очевидно, що співпраця буде розширюватися у сфері оборонно-промислового корпусу. Це вигідно Сполученим Штатам, адже допомога для України – це передусім державні замовлення зброї, що виготовляється в США. Питання щодо локалізації виробництва в Україні і розширення виробництва зброї Штатами за рахунок України є досить актуальним", – каже народний депутат в коментарі "Телеграфу".

Другий напрям для зміцнення економічних зв'язків між державами – технології й ІТ-сектор. За словами Данила Гетманцева, наші IT-компанії вже давно плідно і широко співпрацюють з США.

Секрет успіху полягає у високому рівні підготовки наших фахівців і їхній мотивованості. Нардеп впевнений, що з часом ця співпраця лише набиратиме обертів.

"Третій напрям – сільське господарство. Безперечно, ми є постачальниками продуктів, необхідних не тільки США, а й країнам всього світу. Тому тут також є величезний потенціал.

Власне, інвестування в Україну є вигідним і перспективним не лише для Дональда Трампа чи США, а й для будь-якого інвестора. З урахуванням нашої європейської інтеграції, цін на працю та вже існуючих потужностей, ми маємо досить великий потенціал для розвитку будь-якої промисловості, якщо будуть інвестиції", – зазначає Данило Гетманцев.

Без зайвих ілюзій

У питанні розвитку економічної співпраці зі США Україні слід зберігати реалістичний погляд на ситуацію, не впадаючи в ілюзії, вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

За словами економічного експерта, якщо розвиток американського ВПК за рахунок виробництва зброї для нас і співпраця в IT-секторі є дійсно перспективними напрямами, то сподіватися на потужний експорт наших корисних копалин у США не варто.

"Економіка любить прагматичність, а люди – фантазії. Розмови про постачання в Америку літію, наприклад, це абсурд повний. У нас є приблизні, нерозвідані запаси літію, цінність яких нікому невідома. Те ж стосується й уранової руди. Її мізер. Одна справа – приблизні запаси, зовсім інша – промислові.

У нас є промислові запаси залізної руди, але США вона не потрібна. Кукурудзу, пшеницю і м'ясо птиці вони самі експортують. Зараз ми поставляємо в США чавун, розвиваємо сферу IT, даємо навантаження на їхній оборонний комплекс, купуємо багато американських автівок. Більше запропонувати нам нічого. Це реальність", – каже Олександр Охрименко в коментарі "Телеграфу".

За словами експерта, економіка США більше спрямована на співпрацю з Китаєм. Саме там американці закуповують продукти машинного будування в обсягах, що перевищують показники по Азії загалом.

Цікаво, що для України також більш цікавим є ринок Китаю і арабських країн. З ними ми можемо розвивати досить потужний експорт кукурудзи та олії, зазначає економіст.

Україні, безумовно, є що запропонувати США для розвитку взаємовигідної економічної співпраці. Втім, хотілося б вірити, що новий президент – хоч би хто ним став – продовжить підтримувати нас у боротьбі з агресором за будь-яких умов. В іншому разі, після перемоги Росії та її союзників у Третій світовій війні, що уже триває, весь демократичний світ порине у політичну, економічну та гуманітарну кризу на декілька десятиліть.