Суперників у Трампа дедалі менше: чи зможе Гейлі здолати його і що потрібно знати про ситуацію перед виборами у США

Читать на русском
Автор
1624
Рон ДеСантіс (праворуч) підтримав Трампа
Рон ДеСантіс (праворуч) підтримав Трампа. Фото Колаж "Телеграфа"

Республіканець ДеСантіс зняв свою кандидатуру й підтримав Трампа

У США головний конкурент Дональда Трампа від республіканців на виборах президента США-2024, губернатор штату Флорида Рон ДеСантіс, зняв свою кандидатуру з перегонів та підтримав свого запеклого суперника. Це трапилося за два дні до праймеріз у Нью-Гемпширі, тепер серед республіканців лишилося лише два кандидати: Дональд Трамп та Ніккі Гейлі (колишня представниця США у Радбезі ООН). Самі вибори мають відбутися у листопаді, "Телеграф" розповідає про найважливіші моменти виборчої кампанії:

Вихід ДеСантіса

Колись республіканець Рон ДеСантіс вважався найбільшою загрозою для Трампа, але рішення знятися було ухвалено, бо його кампанія не виправдала очікувань, повідомляє агенція AP. Губернатор штату Флорида брав участь у змаганнях 2024 з великими перевагами, і перші опитування показували, що ДеСантіс мав сильні позиції. Остаточне рішення було ухвалене після поразки на кокусах в Айові: Трамп отримав 51%, Рон ДеСантіс — 21%, а Нікі Гейлі — 19% голосів. ДеСантіс відстав від Трампа на 30% та шукав способу правильно вийти з перегонів, зазначає видання.

Позиція ДеСантіса щодо України була трохи ізоляціоністською: він критикував Джо Байдена, закликав знайти спосіб покласти війні край, наголошував, що США мають інші проблеми, крім України, і не можуть продовжувати витрачати сотні мільярдів не на свої проблеми. Окрім того, він не підтримував вступ України до НАТО, надання винищувачів F-16.

Зрештою він вирішив, що йому потрібно підтримати Трампа, враховуючи його популярність у партії, попри "глибоку особисту ворожнечу", зазначає видання. Сам Трамп понад рік безжально знущався з ДеСантіса, переходячи на особистості. Команда Трампа висміювала харчові звички ДеСантіса, зовнішність, звинувачувала у носінні чоловічих "підборів" для збільшення росту. Попри все це у прощальному зверненні ДеСантіс поглузував з Ніккі Гейлі, яка довгий час була його найбільшою суперницею за друге місце у республіканських праймеріз, заявивши, що республіканці "не можуть повернутися до старої республіканської гвардії минулих років, переробленої форми перегрітого корпоратизму, який представляє Ніккі Гейлі".

Рішення ДеСантіса зробило Трампа та Ніккі Гейлі основними кандидатами, які залишилися в перегонах напередодні праймеріз у Нью-Гемпширі (відбудуться 23 січня). Критики Трампа називають цього тижневі змагання останнім шансом для партії зупинити Трампа. Фаворитом серед республіканських виборців наразі залишається Дональд Трамп.

Хто ще лишився серед республіканців

Дональд Трамп

77-річний Трамп наразі є фаворитом серед виборців-республіканців, але у нього є бонуси у вигляді кількох судових справ з гучними назвами. Трамп — рекордсмен серед усіх президентів в історії Сполучених Штатів та має справи про спробу скасувати результати виборів, зберігання секретних документів вдома, розголошення державних таємниць, спробу зґвалтування письменниці, махінації з документами щодо виплат грошей зірці фільмів для дорослих, шахрайство щодо нерухомості у Нью-Йорку та інше.

Трамп використав справи для збільшення популярності та збору коштів, що допомогло зробити його лідером республіканців з 49% в останньому опитуванні Reuters. Він виграв перший внутрішньопартійний конкурс в Айові, набравши більшу частину голосів. Політик назвав звинувачення полюванням на відьом.

У разі повторного обрання Трамп пообіцяв запровадити жорстку імміграційну політику (масові депортації й припинення громадянства за правом народження), скасувати Obamacare, запровадити обмеження на торгівлю з Китаєм, "дуже швидко" вирішити ситуацію з війною в Україні та домовитися з президентом РФ Володимиром Путіним, оскільки у них гарні стосунки.

Ніккі Гейлі

52-річна ексгубернаторка Південної Кароліни та посол США у Радбезі ООН за часів президентства Дональда Трампа Ніккі Гейлі не оминає нагоди згадати про свою молодість порівняно з Трампом, своє походження з родини індійських іммігрантів. Гейлі має репутацію консерватора, який має здатність розв'язувати питання статі та раси більш надійним способом. Вона також зарекомендувала себе як захисниця американських інтересів за кордоном.

На відміну від Трампа й ДеСантіса, Гейлі постійно висловлює свою підтримку Україні та наголошує на необхідності надання допомоги для боротьби з російською агресією.

Раніше з перегонів Республіканців вибули мультимільйонер Вівек Рамасвамі, що ніс нісенітниці про Україну, колишній віцепрезидент США Майк Пенс, колишній губернатор штату Нью-Джерсі Кріс Крісті.

Хто від демократів

Джо Байден

Очікується, що 81-річний Джо Байден легко виграє номінацію від Демократичної партії. Соратники Байдена кажуть, що він вважає себе єдиним кандидатом від Демократичної партії, який може перемогти Трампа. Він оголосив про свою передвиборчу кампанію 25 квітня у відео, попросивши у виборців час, щоб "завершити роботу". Вік Байдена спонукав деяких його критиків поставити під сумнів, чи зможе він працювати ефективно — у разі переобрання він закінчить свій другий строк у віці 86 років. У своїй передвиборчій кампанії, серед іншого, обіцяє продовжувати надавати допомогу та сприяння Україні, щоб стримати російську агресію.

Маріанна Вільямсон

71-річна письменниця та духовна гуру Маріанна Вільямсон здобула популярність завдяки появі в "Шоу Опри Вінфрі". Вона є антимілітаристкою, не підтримує військовий шлях завершення війни в Україні, проте також підтримала виділення зброї після повномасштабного вторгнення. Пообіцяла оголосити надзвичайний стан через "епідемію насильства з використанням зброї", скасувати продаж гвинтівок і напівавтоматичної зброї, легалізувати канабіс і психоделіки у рекреаційних та медичних цілях. Під час минулих перегонів запропонувала створити Департамент миру.

Дін Філліпс

55-річний маловідомий американський конгресмен від Міннесоти теж кинув виклик Байдену, оскільки він не вірить, що той зможе виграти ще один термін.

Незалежні кандидати

Незалежним кандидатом вважається племінник президента Джона Кеннеді, антивакцинатор та прихильник теорій змов, 69-річний Роберт Кеннеді-молодший. Кеннеді був забанений в Instagram за поширення дезінформації про вакцини та пандемію COVID-19, але пізніше був відновлений. Попри весь свій бекграунд, Кеннеді в одному з опитувань набрав аж 18%.

70-річний філософ і науковець Корнел Вест також збирається висувати кандидатуру на пост президента. Вест спочатку балотувався як кандидат від "Партії зелених", але в жовтні він сказав, що люди "бажають хорошої політики, а не партій". Він пообіцяв покінчити з бідністю та гарантувати житло.

73-річна лікарка та екоактивістка Джилл Стайн звинуватила демократів у зраді своїх обіцянок "щодо трудящих, молоді та клімату знову і знову, тоді як республіканці навіть не дають таких обіцянок спочатку". місце".

Що далі

Дорога до Білого Дому пролягає через кілька важливих етапів. Зараз увага звернена на праймеріз у Нью-Гемпширі, де у вівторок буде боротьба за висунення в президенти від Республіканської партії на первинних виборах. Праймеріз Республіканців перевірять статус фаворита Трампа у штаті.

Перегони зазвичай досягають вирішальної точки до 5 березня, коли більше десятка штатів голосують одночасно у так званий "супервівторок". Результати зазвичай призводять до того, що з’являється явний фаворит, а менш популярні кандидати вибувають. Цього року супервівторок обіцяє бути епічним, бо за день до нього очікується початок першого федерального кримінального процесу над Трампом.

Праймеріз — це вибори для обрання делегатів на партійний з'їзд, де затверджується остаточний кандидат від партії. Потім Республіканці проводять таємне голосування на партійних зборах, а демократи формують групи та проводять послідовне голосування. Потім делегати збираються на з’їзд влітку, щоб висунути кандидатів у президенти.

Колегія виборців — не менш важливий компонент, який має вплив на результат перегонів. Усі 50 штатів США та Вашингтон округ Колумбія мають певну кількість виборців у колегії, приблизно пропорційну чисельності населення штату. Якщо кандидат набирає найбільшу кількість голосів у штаті, він забирає всю його кількість голосів колегії виборців. Щоб стати президентом, будь-який кандидат повинен набрати більшість із 538 виборців у колегії виборців, тобто 270.

Власне, самі вибори заплановані на вівторок, 5 листопада 2024 року. У цей день більшість виборців йдуть на дільниці, далі підраховуються бюлетені. Багато людей зможуть проголосувати достроково за допомогою системи голосування поштою або дострокового голосування. Голоси підраховуються в кожному штаті після закриття відповідних дільниць. Час закриття голосування залежить від штату: на східному узбережжі бюлетені будуть підведені в таблиці, тоді як виборці в таких штатах, як Аляска та Гаваї, ще йдуть на виборчі дільниці.

Раніше "Телеграф" писав, що Верховний суд штату Колорадо (США) заборонив колишньому президентові Дональду Трампу висувати свою кандидатуру на виборах у цьому штаті у 2024 році.