До 8 років ув'язнення: СБУ викрила адмінів груп, які допомагали уникнути мобілізації на Черкащині

Читать на русском
Автор
Обшуки СБУ
Обшуки СБУ. Фото Facebook

Під обшуків СБУ виявили докази протиправних дій

СБУ викрила адмінів груп у "Telegram" і "Viber", які допомагали чоловікам призовного віку уникнути мобілізації на Черкащині. Фігурантам світить від 5 до 8 років ув'язнення.

Про це на сторінці в Facebook повідомляє Управління Служби безпеки України в Черкаській області. Кіберфахівці СБ України заблокували 7 груп у месенджерах.

Адміністраторами деструктивних Telegram-каналів та груп у "Viber" були мешканці регіону. Вони особисто повідомляли про заходи, які проводять ТЦК на території області.

Для забезпечення постійного та безперебійного функціонування пабліків, поповнення їх більшою кількістю підписників, адміністратори надавали дозвіл іншим учасникам розміщувати інформацію. Крім того, фігуранти закликали чіткіше вказувати локації, де працює ТЦК, щоб оперативно попереджати ухилянтів.

Відомості та дані учасники груп збирали через власну мережу інформаторів серед мешканців Черкащини.

Кількість підписників у деструктивних каналах складала від 250 до 12 тисяч. Під час обшуків представники Служби безпеки України знайшли докази протиправних дій.

"У ході оперативних заходів співробітники встановили особи адміністраторів груп, що перешкоджали мобілізації.

Під час проведених обшуків за місцем проживання фігурантів правоохоронці виявили планшети та мобільні телефони із доказами протиправних дій.

Наразі 3-м адміністраторам деструктивних груп повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період).

Заходи з викриття правопорушень проводили співробітники СБУ в Черкаській області за процесуального керівництва обласної прокуратури", – додали в Управлінні СБ України Черкаської області.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що СБУ заблокувала понад два десятки Telegram-каналів, які допомагали чоловікам уникнути мобілізації.