ЄС пропонує продовжити скасування мит для товарів з України, але із "запобіжниками"

Читать на русском
Автор
Урсула фон дер Ляйєн
Урсула фон дер Ляйєн. Фото zn.ua

На пропозицію вже відреагували в уряді України

Єврокомісія офіційно запропонувала ще на рік продовжити зупинення імпортних квот та мит для українського експорту до ЄС. Водночас туди можуть бути включені запобіжники для агропродукції, чого вимагали кілька країн Євросоюзу.

Про це повідомила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, передає The Guardian. За її словами, таке рішення має забезпечити підтримку української економіки за умов війни.

При цьому Європейська комісія у свою пропозицію включила так званий "запобіжник" для аграріїв з країн ЄС, щоб придушити протести у Франції та інших країнах-членах ЄС.

"З цією метою, і зважаючи на значне зростання імпорту деякої аграрної продукції з України до ЄС у 2022-2023 роках, поновлені автономні торговельні заходи містять посилений механізм запобіжників. Це дозволяє швидке реагування у разі значних викривлень на ринку ЄС чи ринку однієї з країн-членів", — йдеться у комюніке.

Ще для чотирьох видів продукції з України (йдеться про м'ясо птиці, яйця і цукор) передбачається механізм "екстреного гальмування", щоб стабілізувати імпорт на рівні середніх обсягів у 2022-2023 роках. Це передбачає, що у разі перевищення обсягів імпорту будуть починати діяти імпортні тарифи.

Пропозицію далі має розглянути Європарламент та Рада ЄС – орган, який складають представники всіх 27 країн-членів ЄС.

Що це означає для України, пояснив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"Це означає, що наші підприємці зможуть і далі експортувати свою продукцію на європейські ринки без квот, мит і тарифів. Це дає додаткові можливості для українського бізнесу та посилює стійкість нашої економіки", — сказав він.

Окремо він наголосив на позиції Єврокомісії щодо більш чітких інструментів контролю за обігом товарів таким чином, щоб уникнути будь-яких потенційних конфліктів на аграрних ринках.

"Це дозволить більш гармонійно інтегрувати українське сільське господарство в ЄС", — наголосив прем’єр і додав, що "Ми також розраховуємо, що напрацьовані заходи дозволять прибрати шкідливі односторонні заборони на імпорт нашої агропродукції з боку Польщі, Словаччини та Угорщини".

Нагадаємо, як раніше ми писали, минулого разу ЄС ухвалив рішення про скасовування імпортних мит на весь український експорт у 2022 році.