Готують кваліфікованих безробітних? Чому більшість помічників ветеранів після навчання не отримали роботу

Читать на русском
Автор
Центр ветеранського розвитку
Центр ветеранського розвитку. Фото vin.gov.ua

Експеримент Мінветеранів поки не дав бажаного результату

Попри критику з боку громадськості пілотного проєкту з впровадження інституту помічника ветеранів на поточний рік Міністерство у справах ветеранів виділило круглу суму на його продовження. Йдеться про 3,8 млрд гривень. І це при тому, що досі не працевлаштованими лишається більшість кандидатів на нову професію, що вже пройшли навчання.

Львівська і Вінницька область минулого року потрапили до десятки регіонів, де в якості експерименту Мінветеранів запустило проєкт з навчання помічників ветеранів. Очікувалось, що ці фахівці діятимуть за принципом "рівний рівному" і будуть допомагати військовим адаптуватися до реалій цивільного життя після повернення з фронту. Навчання при державних вищих навчальних закладах тривало три тижні, але за 4 місяці після його закінчення не всі власники сертифікатів отримали місце роботи.

Зокрема, така ситуація склалася на Львівщині, де поки працевлаштовані тільки кілька людей, що сподівались допомагати нашим захисникам та захисницям. Але більшість застосування своїм знанням не знайшло, в тому числі через відсутність фінансування.

"Перед тим, як йти вчитися, я звільнилась з роботи (працювала продавчинею, хоча й маю економічну освіту), бо все відбувалось офлайн і нам обіцяли працевлаштування. Але вже закінчується четвертий місяць від нашого випуску, та цього й досі не відбулось. Давидівська громада, де я мешкаю, мене готова взяти. Та, на жаль, відсутній механізм, як мене оформити. Крім того, не були передбачені кошти з держбюджету на заробітну плату. Зараз я на громадських засадах допомагаю хлопцям, але так довго тривати не може", — розповіла жителька Давидівської ОТГ на Львівщині, у якої добровольцями на фронт пішли і чоловік, і син, Надія Мордус.

Краще в цьому плані виглядає Вінниччина, де загалом на помічника ветерана вивчилось майже півсотні людей, з яких 10 вже мають роботу і ще 10 стажуються. Наприклад, уродженець Херсонщини Андрій Паляниця, що був поранений на фронті ще в АТО, а згодом працював на цивільній посаді в Нацгвардії, влаштувався в офіс надання адмінпослуг. І хоча в трудовій він має інший запис — виконує функції, передбачені проєктом, а заробітну плату отримує з місцевого бюджету.

"До мене звертаються з різними питаннями — де пройти реабілітацію, як оформити пільгову пенсію. Ніби зараз все можна дізнатися в інтернеті, але насправді не всі можуть ним користуватися настільки, щоб все швидко знайти та зрозуміти. Саме тому впевнений, що помічники ветеранів — посада актуальна. Ми даємо роз’яснення з юридичних питань, можемо зорієнтувати, до якого фахівця звертатися. Один з наших відвідувачів, що був у Вінниці у відпустці, казав потім, що відчув себе суперзіркою, стільки отримав у нас уваги", — розповів Андрій.

Поки випускники минулого року сподіваються нарешті знайти роботу, на сайті Мінветеранів триває прийом заяв від кандидатів в помічники ветеранів на наступний рік. Докладніше про проблему читайте у матеріалі "Телеграфа": Поки без посад і зарплат. Чому буксує пілотний проєкт "Помічник ветерана".

Нагадаємо, у листопаді 2023 року міністр оборони Рустем Умеров анонсував створення в Україні посади військового омбудсмена.