Стало відомо, коли парламент візьметься за скандальний законопроєкт про мобілізацію

Читать на русском
Автор
1766
Олександр Корнієнко
Олександр Корнієнко

Перший віце-спікер ВР Олександр Корнієнко розказав про найбільш дискусійні норми та чи вдасться "слугам" внести документ на розгляд Ради

Вже цього тижня парламент може розпочати розгляд гучного оновленого законопроєкту про мобілізацію. Наразі для цього потрібне рішення профільного комітету ВР та схвалення погоджувальної ради. Про це у понеділок, 5 лютого, в кулуарах III Форуму з відновлення Житомирщині розповів журналістам перший віце-спікер парламенту Олександр Корнієнко, повідомляє журналіст "Телеграфу".

"Зараз ми очікуємо засідання комітету (з нацбезпеки і оборони. — Авт.) і його рішення. Точну дату розгляду в парламенті не можу назвати. Він пропонувався на внесення у порядок денний цього тижня. Зрозуміло, що ми не оголошуємо дату засідання, але ті, хто читають Конституцію, можуть здогадатися, коли буде наступне засідання, і відповідно наступні дні також будуть сесійними. Тому є висока ймовірність, що цього тижня парламент розгляне у першому читанні цей законопроєкт, а також всі альтернативні, що надходитимуть на момент прийняття комітетом відповідних рішень про скорочення термінів підготовки до першого читання", — сказав він.

За словами першого віце-спікера ВР, є інформація, що у комітеті нацбезпеки депутати пропонують скоротити термін розгляду правок до законопроєкту про мобілізацію, "але це рішення приймається сесійним залом, тож будемо дивитися, як він проголосує за це".

"Незабаром відбудеться погоджувальна рада парламенту, де ми зрозуміємо, як та чи інша фракція ставиться до самого факту голосування за законопроєкт про мобілізацію, і чи будуть політсили надавати голоси за проєкт рішення. Нагадаю, що внесення у порядок денний робиться голосуванням погоджувальної ради… Всі законопроєкти, які пропонує "Слуга Народу", потрапляють у порядок денний. Але потрапляння у порядок денний це ж — перша частина. А друга частина — голосування в залі у кількості 226 голосів за те чи інше рішення. Звичайно, законопроєкт видозмінився від першої своєї редакції, але у ньому лишається кілька позицій, які викликають дискусії", — пояснив перший заступник голови Верховної Ради.

Олександр Корнієнко також уточнив, які саме норми законопроєкту про мобілізацію викликають найгарячіші суперечки.

"З моєї точки зору, це — питання так званих "електронних повісток". Хоча у документі так прямо не написано, — продовжив він. — Дане питання лишається дискусійним. Мені здається, що серед народних депутатів будуть дискусії і по нормам щодо осіб з інвалідністю і тих, хто доглядає за особами з інвалідністю (саме ця група норм проєкту рішення). Проте там треба розібратися, що саме написано, адже наскільки я чув, в одній частині це положення прибрали, в іншій — додали. Треба з цим ще розібратися та якось це зкомунікувати. У Фейсбуці я бачив дискусії щодо аспірантів державного і недержавного замовлень. Чомусь ми чуємо тільки про аспірантів, а не говоримо про студентів. Зрозуміло що, велика частина дискусії буде стосуватися планів і заходів так званого впливу. Тож, можливо, до другого читання будуть якісь правки та корегування".

Перший віце-спікер парламенту також додав, є очевидним — правок до мобілізаційного законопроєкту буде багато, тому що цей документ "є дискусійним, але будемо шукати порозуміння у стінах ВР".

При цьому, як зазначив Корнієнко, ухвала проєкту закону у другому читанні залежатиме від кількості правок до нього, "але літо — то вже буде пізно".

На уточнююче питання "Телеграфу", коли все ж вступить в силу новий закон про мобілізацію у разі його ухвалення в цілому (з дня прийняття чи підписання, або через якийсь певний термін з дати ухвали), перший віце-спікер зазначив наступне: "Це залежить від того, що буде вказано в кінцевій редакції закону. Ц нас є різні закони з різним механізмом введення в дію навіть не всього законодавчого акту, а окремих його норм. Це вже питання законодавчої техніки і фінальної редакції тексту".

Як повідомлялось, в доопрацьованій версії нового законопроєкту щодо мобілізації з'явилися положення про використання електронного кабінету військовозобов'язаних для ведення обліку ТЦК та розповіли, як він працюватиме.

Також "Телеграф" писав, що у Раді пропонують переглянути всі довідки щодо відстрочки від мобілізації, видані після 24 лютого 2022 року.