Збрехав лише раз: Лієв, підозрюваний у розкраданні коштів Міноборони, публічно пройшов поліграф

Читать на русском
Автор
Олександр Лієв
Олександр Лієв. Фото 24 канал

Це була вже друга процедура

У понеділок, 5 лютого 2024 року, екскерівник департаменту військово-технічної політики Міністерства оборони Олександр Лієв, який підозрюється у справі про розкрадання коштів на закупівлі снарядів для ЗСУ, успішно пройшов детектор брехні. Оприлюднено результати поліграфа.

Олександр Лієв відповідав на всі питання, що лежали у фабулі його звинувачення. Він відповів на все з високою достовірністю, але лише одна відповідь, на думку поліграфолога, була недостовірною, інформує "Еспресо TV".

Штучний інтелект у військових симуляціях схиляється до завдання ядерного удару

Лієв пройшов публічний поліграф

Процедуру проводив поліграфолог Володимир Ведмідь. У висновках йдеться, що Олександр Лієв не отримував неправомірної вигоди від угоди зі "Львівським арсеналом", не намагався втекти від слідства за кордон і не знав, що контракт буде невиконаним.

Але в одному Лієв збрехав. У нього запитали, чи він отримував вказівки від керівництва на підписання контракту зі "Львівським арсеналом". Ексчиновник заявив, що такого не було. У висновках поліграфолога йдеться про те, що це недостовірна інформація.

Пізніше Лієв прокоментував цю відповідь журналістам. Він сказав, що держслужбовці завжди перебувають під тиском керівництва. Він сказав, що правильна відповідь: "Не отримував незаконних вказівок".

Результати поліграфа Лієва

Олександр Лієв уже вдруге проходив детектор брехні. Першу процедуру було проведено 2 лютого. Пізніше ексчиновник заявив, що готовий пройти поліграф публічно і закликав представників медіа бути присутніми на процесі.

Нагадаємо, що Лієв є одним із фігурантів справи "Львівського арсеналу". Компанія уклала контракт із Міноборони України на постачання мін у жовтні 2022 року на суму 36,6 млн доларів. Але компанія не виконала умов угоди, хоча кошти отримала практично в повному обсязі.

Насправді там було три скандальні контракти на суму 2 млрд грн, були замішані й іноземні фірми. Лієва та ще чотирьох фігурантів звинувачували у розкраданні 1,5 млрд грн. Але результати публічного поліграфа спростовують причетність ексчиновника до цих схем.

Підозру фігурантам оголосили 27 січня 2024 року. Суд не відправив Лієва під варту. Вищий антикорупційний суд також відмовив прокурору у клопотанні.

Раніше "Телеграф" писав, що міністр оборони звільнив керівника одного з департаментів відомства. Причиною став корупційний скандал.