Міноборони призначило нову директорку з оборонних закупівель: що відомо про неї

Читать на русском
Автор
2370
Марина Безрукова
Марина Безрукова. Фото Скриншот

Ефективні та прозорі закупівлі зброї — запорука нацбезпеки

Директоркою державного підприємства "Агенція оборонних закупівель" Міністерства оборони, яке займається озброєнням і військовою технікою, призначили Марину Безрукову. Раніше вона обіймала посаду директорки з закупівель українського оператора системи передачі НЕК "Укренерго".

Про це повідомило Міністерство оборони України. Зазначається, останній місяць "Агенцію" тимчасово очолювала фінансова директорка Оксана Щибря.

З 2017 року Марина Безрукова працювала в Укренерго, яке одним з перших перевело всі закупівлі на платформу ProZorro. Під час її головування у компанії було створено інститут уповноважених осіб, відповідальних за закупівлі, дирекцію з управління ланцюгами постачання з категорійним менеджментом у закупівлях.Також впровадила допоміжні функції внутрішнього аудиту та комплаєнсу.

"Результат – зниження цін в закупівлях в середньому на 14%; зменшення середнього часу проведення закупівель на 20%; підвищення кваліфікації закупівельної команди. За останні п’ять років Укренерго заощадило на закупівлях понад 1,2 млрд грн", – пише оборонне відомство.

Сама ж Безрукова наголошує, що "ефективні та прозорі закупівлі зброї — запорука нацбезпеки, а транспарентність, цифровізація та нульова толерантність до корупції — основні принципи роботи".

"Ми маємо робити акцент на інноваціях та стратегічних партнерствах, щоб забезпечити найсучасніше озброєння для ЗСУ. Віддаючи перевагу передовим технологіям і постійно вдосконалюючи власний арсенал, суттєво покращимо оснащення військ", — наголосила нова директорка "Агенції оборонних закупівель".

У Міноборони також планують після призначення Безрукової зайнятися створенням наглядової ради для Агенції оборонних закупівель.

Що відомо про Марину Безрукову

Новопризначена директорка має вищу освіту фінансового, правознавчого профілю, а також з управління бізнесом, яку здобувала як в Україні, так і за кордоном. Зокрема, в Університеті Лондону Марина Берзрукова вивчала управління ланцюгами постачання.

У НЕК "Укренерго" з 2017 року, де показала велику ефективні, Марина Безрукова працювала на посадах члена правління, директора з управління ланцюгами поставок тощо. Раніше вона також здійснювала діяльність в корпоративному секторі компаній різних сегментів економіки.

У загальному, досвід роботи в закупівлях, ланцюгах постачання та управління компанією нової директорки складає понад 20 років. Вона також має досвід розвитку партнерства з компаніями США, Близького Сходу, Африки, Китаю, Індії та Японії.

Раніше "Телеграф" писав, що співробітники СБУ разом із представниками поліції та Офісу генпрокурора прийшли з обшуками до чиновників Міноборони та менеджерів "Львівського арсеналу". Їх підозрюють у причетності до заподіяння шкоди державі майже 1,5 мільярда гривень на закупівлі артилерійських снарядів для ЗСУ.