Україна оголосила підозру путінському олігарху, затримано його топ-менеджерів

Читать на русском
Автор
1363
Олег Дерипаска
Олег Дерипаска. Фото Відкриті джерела

Головне слідче управління СБУ продовжує досудове розслідування

Служба безпеки України зібрала доказову базу на російського олігарха Олега Дерипаску та його топменеджерів в Україні, які причетні до фінансування збройної агресії Росії. За процесуального керівництва Офісу генерального прокурора співвласнику об’єднаної компанії "РусАл" повідомлено про підозру.

Про це повідомила пресслужба ОГП. Зазначається, що у результаті комплексних заходів Дерипаска отримав заочне повідомлення про підозру, а двох його топ-менеджерів затримано у різних регіонах нашої держави.

Йому інкримінують організацію привласнення, розтрати майна та заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом, а також фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України (ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 4 ст. 110-2 КК України).

За даними слідства, підозрюваний, перебуваючи на керівних посадах об’єднаної компанії "РусАл", організував незаконне відчуження корпоративних прав дочірнього підприємства "Глухівській кар’єр кварцитів". Права належали Публічному акціонерному товариству "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" і були відчужені на користь компанії, афілійованої до корпорації "РусАл". Також підозрюваний організував легалізацію незаконно одержаних доходів. Після ліквідації дочірнього підприємства "Глухівській кар’єр кварцитів" його корпоративні права та все майно були передані новоствореному ТОВ "Глухівській кар’єр кварцитів".

Крім того, за даними правоохоронців, російський олігарх у 2015-2022 роках давав підконтрольній йому посадовій особі доручення. Вони стосувалися поставки високоякісного кварциту, який видобувався на потужностях ТОВ "Глухівській кар’єр кварцитів", на адреси афілійованих до ОК "РусАл" компаній. В подальшому ці компанії забезпечували підприємства воєнно-промислового комплексу РФ, які виробляють зброю для російської армії.

За даними СБУ, отриману з України сировину компанії російського мільярдера продавали підприємствам військово-промислового комплексу країни-агресора для виробництва балістичних ракет, зокрема типу "Іскандер". Також імпортовану продукцію окупанти використовували для серійного виготовлення бойових дронів та радіолокаційних систем.

У ОГП зазначили, що таким чином підозрюваний забезпечував фінансування дій з метою зміни меж території або державного кордону України. До протиправної діяльності він також залучив посадовців підконтрольних йому підприємств.

Своєю чергою у СБУ додали, що було повідомлено про підозру директору надровидобувної компанії "Глухівський кар’єр кварцитів" та куратору цієї установи від російського олігарха: громадянину України, який у 2021 році отримав посвідку на проживання у РФ. За матеріалами слідства, ці двоє фігурантів допомогли бізнесмену з РФ привласнити виробничі потужності кар’єра у 2012 році, попри існуючу заборону на їхній продаж.

З того часу і до початку повномасштабного вторгнення РФ керівництво видобувної компанії постачало до Росії оптові партії гірських порід для виплавки сталі. Також повідомлено про заочну підозру одному з керівників "РусАлу" та громадянці Кіпру, яка сприяла незаконному відчуженню підприємства.

Злочинні дії директора української компанії кваліфіковано за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, вчинені організованою групою);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 110-2 (пособництво у фінансуванні дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Його спільнику – куратору – повідомлено про підозру за:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою);
  • ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

За матеріалами СБУ у лютому 2023 року активи "Глухівського кар’єра кварцитів" було націоналізовано на користь України. СБУ проводила заходи із документування злочину за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора та у співпраці з Держаудитслужбою і Фондом держмайна.

Нагадаємо, Служба безпеки України оголосила у розшук російського олігарха Михайла Фрідмана, якому повідомили про підозру. Донедавна він був співвласником українського Sense Bank (раніше – Альфа-Банк Україна) та володіє активами в Україні.