Росіян відключать від "Старлінків"? Федоров розкрив деталі переговорів із Маском

Читать на русском
Автор
Росіян відключать від "Старлінків"? Федоров розкрив деталі переговорів із Маском

Глава Мінцифри розповів, що думає про російські "Старлінки"

Росіяни змогли отримати доступ до супутникового інтернету Starlink, станції для якого вони закуповують через треті країни, проте Україна вже працює зі SpaceX над тим, щоб на фронті його послугами могли користуватися лише бійці ЗСУ.

Як розповів голова Мінцифри Михайло Федоров в інтерв’ю виданню "Суспільне", його відомство вже зв’язувалося з Ілоном Маском ще до того, як ця інформація набула суспільного резонансу.

За його словами, вже було знайдено алгоритм для того, щоб подібні випадки не повторювалися і тут не йдеться про відключення "Старлінків" над окупованою територією.

"Нам потрібно, щоб вони там працювали, тому що використовуються певні технології, пов’язані з БПЛА. Є інший спосіб, як зробити, щоб наші "Старлінки" працювали, а решта ні. Ми працюємо зі SpaceX над цим", — сказав він.

Федоров зазначив, що не вірить у те, що поява пристроїв у росіян якось пов’язана з висловлюваннями Маска щодо необхідності скасувати військову допомогу Україні, оскільки вони й раніше мали, просто зараз їх побільшало.

Також він зазначає, що супутниковий зв’язок на фронті у ЗСУ працювати не припинить, оскільки він "розуміє архітектуру її роботи".

"Для окремих місій, типу на морі, ми використовуємо інші системи зв’язку – спеціальний військовий супутниковий зв’язок, резервний зв’язок третіх, четвертих компаній. Але "Старлінки" залишаються базовою інфраструктурою по лінії фронту і думаю, що все з ними буде добре і далі", — сказав міністр.

Раніше "Телеграф" розповідав, що власник компанії SpaceX, американський мільярдер Ілон Маск заявив, що термінали Starlink не продавалися Росії прямо чи опосередковано.