Мобілізувати, але не всіх: Малюська видав оригінальну ідею щодо засуджених

Читать на русском
Автор
Мобілізувати, але не всіх: Малюська видав оригінальну ідею щодо засуджених

Мобілізувати пропонують тільки деякі категорії

В Україні потрібно запровадити мобілізацію засуджених. Проте це може стосуватись тільки деяких категорій.

Таку думку в інтерв'ю "Укрінформу" висловив міністр юстиції Денис Малюська. За його словами, зокрема, потрібно мобілізувати правопорушників, які не сидять у тюрмі.

"Якщо з цією ідеєю погодиться, підтримає Верховна Рада, я не можу розписуватися за Верховну Раду, коли це відбудеться чи як це відбудеться. Моє переконання, що це робити потрібно, і я вірю в те, що це неминуче. І мені здається, що навколо цієї тематики чимало міфів, і ніхто просто цього питання не опрацьовував", — підкреслив міністр.

Він зазначив, що в Україні не тільки ув’язнені, які перебувають у місцях позбавлення волі, не підлягають призову. За словами міністра, людина, яка не отримала строк позбавлення волі, або отримала відстрочку, перебуває на волі.

"Наприклад, людина порушила правила дорожнього руху, поїхала на червоне світло, машина виїхала на перехрестя, вона цю машину об’їхала, середньої тяжкості ушкодження у іншого водія, є кримінальне провадження, отримала покарання з відстрочкою виконання. Вона гуляє по вулицях, є сім’я, вона працює, просто періодично вона відвідує наші центри апробації. Ця людина не підлягає призову. У мене велике запитання, а чому? У нас одиниці людей, які не порушували правил дорожнього руху. Те, що людина порушила правила дорожнього руху, їй не пощастило, виїхала автомобілем, а хтось не виїхав. Її не можна взяти мобілізувати?" — заявив Малюська.

Міністр вважає таку ситуацію нонсенсом. Він впевнений, що таких людей треба мобілізовувати.

"Це ми говоримо про тих, хто не у в’язниці. Їх багато є. Є ті, хто у в’язниці, і так само реальної небезпеки для суспільства чи армії не становлять. Найкласичніший, найгарячіший приклад, який не дискутується, – корупціонери. Їх посадили у в’язницю, а чи не варто, хай вони кров’ю захищають свою репутацію – умовно кров’ю, безумовно. Але-от на фронті чимало з них готові, бажають виправдатись, і це не люди, які почнуть стріляти по своїх. Більше того, останній аргумент – навіть якщо ми беремо з в’язниці людей. Є купа людей, які нами проаналізовані, які, ми переконані, що вони є безпечними", — підкреслив Малюська.

За його словами, в армії потрібні не тільки військові, які будуть виконувати бойові завдання. Міністр зазначив, що у війську потрібні і інші спеціальності.

"Армія – це ж не тільки стріляти з артилерії, там копати треба багато де. Лопату в руки, копаємо. Забезпечуємо, готуємо їжу, носимо, розвантажуємо. У військового є купа роботи, яку можна виконувати і треба без зброї. Чому їх не можна залучити? Мова йде про тисячі людей. Тому наша позиція – це робити треба. Ми будемо м’яко це пропонувати парламенту, будемо переконувати військових, що їм це теж потрібно. Коли нам це вдасться, це буде реалізовано, а я думаю, що це неминуче", — підсумував він.

Нагадаємо, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв заявив, що в Україні можуть запровадити мобілізацію засуджених до лав Збройних сил. Але відповідне рішення має влаштовувати всі сторони.