Смарт-мобілізація в Україні: Федоров відповів, чи будуть повістки у "Дії"

Читать на русском
Автор
736
Михайло Федоров
Михайло Федоров. Фото Колаж "Телеграфу"

Проєкт готовий із технологічного боку, проте є ще чимало нюансів

Міністерство цифрової трансформації України вже підготувало проєкт набору операторів безпілотних літальних апаратів (БПЛА) у рамках тестування смарт-мобілізації, але поки що лише з технологічної сторони. Щоб він запрацював, слід ухвалити постанову Кабміну, але це буде можливе лише після погодження з Міністерством оборони.

Оскільки в Україні за розпорядженням президента створюють Сили БПЛА, завдання змінюється. Його обговорять із профільним заступником головнокомандувача Вадимом Сухаревським, про що міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів в інтерв’ю "Суспільному".

Україна може перетворитися на одного з ключових у світі виробників інноваційної зброї

"Скільки людей потрібно, як вони функціонуватимуть, які професії чи посади? У нас все готово, рекрутери найняті, контакт-центр — ми ж хотіли увійти у військкомати, зробити класний сервіс, щоб все було в кілька кліків: немає черг, немає годин роботи. У нас днями буде наступна зустріч з командою головнокомандувача, щоб зафіналити все це і тоді зможемо запуститися", — сказав Федоров.

Міністр зазначив, що навряд чи смарт-мобілізація буде проводитися в "Дії". Він вважає це недоцільним.

"Хочемо інституційно все робити на базі Міноборони, щоб вони продовжили цим керувати. Виглядає так, що в "Дії" це робити нелогічно і цього в ній не буде", — відповів Федоров.

Зазначимо, що проєкт із набору операторів БПЛА є "пробним". На ньому збираються протестувати, як виглядатиме смарт-мобілізація. Її головною відмінністю буде можливість громадянина самому обрати собі спеціальність дистанційно, без повісток та походів до військкомату.

Людина зможе ознайомитись з основними умовами та обов’язками, і якщо вони підходять — подати заявку. Після цього буде тестування, навчання та направлення в роту ударних дронів. У майбутньому перелік спеціальностей розшириться.

Раніше "Телеграф" писав, що потрібно робити, щоб потрапити до конкретного підрозділу. Є один нюанс, який обов’язково слід враховувати.

Також раніше "Телеграф" повідомляв про те, як у Раді поставилися до ідеї "броні за податки". Деякі депутати різко висловилися з цього приводу.