Поранення при захисті Батьківщини: адвокатка пояснила, як бійцю домогтися належних виплат

Читать на русском
Автор
Світлана Ярошенко консультує військових та їхніх близьких на волонтерських засадах
Світлана Ярошенко консультує військових та їхніх близьких на волонтерських засадах

У висновку ВЛК має бути обов'язково вказана тяжкість поранення

Юристка Світлана Ярошенко розповіла як діяти військовослужбовцям після поранення, щоб отримати всі обіцяні виплати від держави. В першу чергу необхідно подати рапорт у військову частину про видачу Додатка 5, зауважує адвокатка.

Про це пані Ярошенко розповіла в інтерв'ю "Телеграфу". Адвокатка підкреслила, що затягувати з цим поданням рапорту не можна, адже попереду на бійця чекатиме чимало бюрократичних нюансів і кожен тягнутиме час.

"Перше, що запитаю: чи звертався військовий з рапортом про видачу Додатка 5? Я підготую адвокатський запит у військові частину з проханням розглянути рапорт військовослужбовця і надіслати цю довідку протягом п’яти днів, як це передбачено Законом України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність". Хоча з практики скажу: лише підрозділи Прикордонної служби дотримуються цих строків. Якось чекала близько трьох місяців. Проте вирішувати питання через суд не раджу — швидше не буде", — зауважила юристка.

Тоді військовому необхідно буде знову пройти ВЛК — інакше ніяк, підкреслила Ярошенко.

"Так, буде трохи втрачено часу, але це не безповоротна ситуація, яку неможливо виправити. Тож що раніше почати турбуватись про документи, то краще", — каже адвокатка.

Обов'язково звернуть увагу на те, щоб у висновку ВЛК була вказана тяжкість поранення (захворювання), адже це вплине на виплати в разі перебування військового у відпустці. За період лікування та перебування у відпустці, якщо травма тяжка, військовий має право на грошове забезпечення та додаткову винагороду, передбачену постановою Кабміну №168.

Разом з тим, постановою Кабміну від 25 грудня 2013 року №975 визначено порядок призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців.

"Проте її призначення відбувається після погодження МСЕК і, на жаль, у сьогоднішніх реаліях наші оборонці чекають її не один місяць", — підкреслила Ярошенко.

Розгорнуте інтерв'ю зі Світланою Ярошенко читайте у матеріалі "Телеграфу": Поради адвоката на всі випадки життя і смерті військовослужбовця.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв яким категоріям бійців нарахують доплати від 15 тисяч. Передбачено три категорії.