"Загадковий" Боїнг над Україною: де зараз літаки українських авіакомпаній та їх персонал

Читати російською
Автор
Новина оновлена 28 травня 2024, 16:18

Не всі українські авіакомпанії продовжують роботу після війни

Після того, як над Україною нібито пролетів пасажирський Boeing 737, тема авіасполучення знову набула актуальності. Через повномасштабну війну авіасполучення з Україною під забороною, тому українські авіакомпанії були змушені підлаштовуватися під суворі реалії.

"Телеграф" розібрався у тому, де зараз працюють українські авіакомпанії та якими способами зберігають персонал. За даними порталу Avianews, деякі літаки українських авіакомпаній зараз, як і раніше, залишаються заблокованими в країні.

Українські авіакомпанії після початку повномасштабної війни облаштували хаб у міжнародному аеропорту Кишинева у Молдові. Тут розташовані літаки двох перевізників — SkyUp та "Роза вітрів". Перша авіакомпанія розмістила в Кишиневі 3 із 8 своїх літаків Boeing 737-800. Ці судна виконують рейси на замовлення іноземних авіакомпаній HiSky та Flyone. А ще один літак є частиною підрозділу, зареєстрованого на Мальті, а також обслуговує пасажирів Flyone. "Роза вітрів" розташувала в Молдові два свої літаки — Boeing 737-800 і Boeing 737-900. Вони також обслуговують рейси молдавської авіакомпанії Flyone.

Усі літаки працюють за умов макролізингу, коли перевізник дає у найм літаки разом з екіпажем. За це українські авіакомпанії отримують оплату.

А найбільший авіаперевізник України МАУ (Міжнародні українські авіалінії) переоформив на "Розу вітрів" ще три свої літаки. Дані вже внесено до Державного реєстру цивільних повітряних суден. Йдеться про два авіалайнери Boeing 737-800 з реєстраціями UR-UIA, UR-PSW та один Embraer 190 з реєстрацією UR-EMC.

Ці літаки прибули в Україну із заводу абсолютно новими, але, за даними онлайн-радару Flightaware, залишаються заблокованими в аеропортах: два Boeing 737-800 у Борисполі, а Embraer 190 в аеропорту Одеса.

У Держреєстрі сказано, що трьома літаками володіє кіпрська компанія BRAZALINE LTD, флот якої складається з шести Boeing 737-800, одного Boeing 737-900ER та трьох Embraer 190. Цю авіакомпанію пов’язують з Ігорем Коломойським та групою "Приват".

Також відомо, що наразі сама компанія МАУ проходить процедуру банкрутства. Після конфлікту співвласників Ігоря Коломойського з Ароном Майбергом восени 2022 року компанія припинила польоти. У 2023 році МАУ переоформила ще три літаки на "Розу вітрів": Embraer E190 із реєстрацією UR-EMA, Boeing 737-800 UR-PSF, Boeing 737-900ER UR-PSI. Вони зараз виконують польоти в Європі на замовлення інших авіакомпаній.

Нагадаємо, що ввечері 22 травня програма Flightaware показала, що над Україною пролітає пасажирський літак Турецьких авіаліній. Він з’явився біля Білої Церкви, а за пів години сів у районі Вінниці. Однак у компанії "Украерорух" запевнили, що жодне судно не порушувало повітряного простору України й у програми стався "глюк".

Також "Телеграф" розповідав про те, коли в Україні відновлять авіасполучення. Влада країни планує відновити перельоти вже цього року і веде переговори з союзниками.