В Україні працюють над відкриттям аеропортів: у ОП назвали два міста, які будуть першими

Читать на русском
Автор
849
Відновлення польотів над Україною можливе в найближчому майбутньому
Відновлення польотів над Україною можливе в найближчому майбутньому. Фото PA MEDIA

Авіасполучення відіграє важливу роль у діловій та інвестиційній діяльності

Україна активно працює над відновленням пасажирських авіаперевезень, які припинилися через повномасштабне вторгнення Росії. В Офісі президента розглядають можливість відновити вильоти з Києва та Львова.

Причому ставку роблять саме на "Бориспіль" (міжнародний аеропорт, який знаходиться за 19 км від столиці). Про це заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма заявив на панельній дискусії в Українському домі у швейцарському Давосі 18 січня 2024 року, інформує "Інтерфакс-Україна".

Що відомо про хворобу Х

"Я можу сказати, що ми дуже інтенсивно працюємо над відновленням авіасполучення в Україні... Обов’язково зробимо все можливе, щоб це реалізувати", сказав Шурма.

Представник Офісу президента зазначив, що поновлення авіасполучення відіграє важливу роль у діловій діяльності. Це допоможе інвесторам та бізнесменам швидше добиратися до потрібних міст. Поки що розглядаються варіанти відновлення роботи аеропортів у Києві та Львові, але все ж таки більше фокус спрямований саме на столичний "Бориспіль".

Але Шурма не зміг назвати конкретних термінів, коли польоти над Україною можуть відновити. Він сказав, що є внутрішня дорожня карта, а також графік. Але все залежить не лише від України, а й від дій міжнародних партнерів.

"Я не хочу називати якихось конкретних термінів… Якби це залежало тільки від нас. Можливо, я був би готовий публічно взяти на себе зобов’язання, але думаю, що частка нашої домашньої роботи тут не більше 20%", — наголосив Шурма.

Зазначимо, що глава Офісу президента України Андрій Єрмак у листопаді заявив про можливе поновлення роботи одного з аеропортів. Пасажирські перевезення можливі, якщо небо буде надійно захищене системами протиповітряної оборони (ППО).

Пізніше в Мережі з’явилися оголошення про набір співробітників до аеропорту "Бориспіль". Тоді ж поширилися чутки, що він незабаром відновить свою роботу.

Нагадаємо, що небо над Україною для цивільних польотів закрили через бойові дії. Тоді країни Євросоюзу почали масово вводити санкції проти РФ та Білорусі. Вони заборонили літакам країн-агресорок залітати в повітряний простір ЄС.

У прогнозі Європейської організації з безпеки аеронавігації йдеться, що відновлення авіасполучення над Україною можливе не раніше 2029 року. Обмеження також поширюються на польоти у повітряному просторі Молдови, Білорусі та РФ.

Раніше "Телеграф" писав, що 19 грудня 2023 року з аеропорту "Бориспіль" вилетів літак. Цей політ пов’язаний з евакуацією повітряного лайнера.