Після смерті чоловіка через візит до ТЦК до Ради викликали відповідальних за мобілізацію. Але ніхто не прийшов

Читати російською
Автор
Новина оновлена 07 червня 2024, 17:00

Нардеп розповів, що вже ініціював засідання на якому перевірять факти порушення прав людей під час мобілізації

Жоден із представників ТЦК та Міноборони не з’явився на засідання тимчасово-слідчої комісії (ТСК) при Верховній Раді, яка розслідує випадки порушення у їхній діяльності під час мобілізації. Наступного разу їх можуть не просто запросити на засідання, а спричинити серйозні наслідки.

Про це в ефірі "Радіо Свобода" повідомив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, народний депутат від "Голосу" Андрій Осадчук у контексті обговорення смерті 32-річного чоловіка у ТЦК на Житомирщині.

"Вчора до них (до комісії — ред.) ніхто не прийшов на запрошення. Хоча, це напевно перше запрошення, а далі може бути й виклик із суттєвими наслідками, бо це саме тимчасова слідча комісія у ВРУ. Тобто ми зараз у ситуації, коли державні органи, які відповідальні за проведення мобілізації, забезпечення прав і свобод громадян, зовсім не хочуть спілкуватися не просто з медіа, а навіть із депутатами Верховної Ради", — сказав Осадчук.

Депутат додав, що саме засідання комісії не було присвячене саме цьому інциденту, але на ньому мали комплексно розглянути скандальні випадки з можливим порушенням прав людей під час мобілізаційних заходів ТЦК. Журналісти звернулися до Міноборони України за коментарем, але відповіді на момент виходу публікації не було.

Андрій Осадчук вже ініціював засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності, щоб перевірити, як дотримувалися права українців у першому півріччі 2024 року. А особливо після того, як 18 травня почав діяти новий закон про мобілізацію. На засідання будуть запрошені представники Генштабу, Міноборони та Уповноважений з прав людини. Депутат також нагадав про існування ст. 3 Конституції України, яку мають вивчити усі представники ТЦК.

За словами Осадчука, парламент надав ТЦК "надто багато повноважень", про що було багато обговорень під час фінальних доопрацювань поправок.

"Але багато депутатів, у тому числі я, попереджали, що "хлопці, ми вам даємо величезні повноваження, безумовно, для того, щоб ви забезпечували обороноздатність країни, але ви дуже обережно з ними поводитися", — каже він.

Нагадаємо, що після візиту до ТЦК помер 32-річний мешканець Баранівки на Житомирщині. Рідні стверджують, що його там побили, після чого помер. А в ТЦК стверджують, що у чоловіка раптово стався епілептичний напад, що й нібито стало причиною смерті.

Також "Телеграф" розповідав про те, чи можуть співробітники ТЦК затримувати військовозобов’язаних. У новому законі про мобілізацію прописано цей пункт.