Українці можуть стати на військовий облік за кордоном: що для цього потрібно зробити

Читати російською
Автор
Новина оновлена 14 червня 2024, 17:59

Дистанційний військовий облік прописали на законодавчому рівні

Українцям, які виїхали за кордон, необов’язково їхати до України, щоб стати на військовий облік. Вони зможуть це зробити дистанційно.

Про це сказано в постанові Кабміну від 7 червня 2024 року №675, пояснює "Телеграф" у матеріалі "Прийнято кілька важливих змін щодо мобілізації, броні та ВЛК. Все, що потрібно знати".

Стати на облік можна, звернувшись до закордонної дипломатичної установи України відповідно до підпункту 10-1 пункту 1 додатка 2. Для цього чоловік повинен мати при собі закордонний паспорт та військово-обліковий документ, якщо йому виданий і не втрачений.

При цьому в документі зазначено, що українці, які були зняті з військового обліку у зв’язку з відбуттям за межі України строком понад 3 місяці, зобов’язані протягом 30 днів з набрання чинності постановою КМУ від 16 травня 2024 р. № 563 стати на військовий облік. Для цього вони мають або повернутися до України та особисто з’явитися до ТЦК, або подати заяву у довільній формі про взяття на військовий облік. Разом із заявою необхідно подати відомості, визначені додатком 4 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів та копії першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон до ТЦК (яким такого цивільного зняли з військового обліку) через українську дипломатичну установу за кордоном.

Також "Телеграф" розповідав про те, чи законно вилучати машини у рамках мобілізації. Юрист розповів, що про це говорить Конституція України та законодавство.