Жодних жінок і чоловіків: чому в СРСР до всіх зверталися "Товариш" або "Громадянин"

Читать на русском
Автор
975
"Товариш" та "громадянин" зверталися навіть до жінок
"Товариш" та "громадянин" зверталися навіть до жінок. Фото Відкриті джерела

Радянські люди ставилися один до одного недружелюбно, і це позначалося на зверненні

Нині в Україні люди називають один одного по-різному. Проте за радянських часів люди зверталися один до одного "товаришами" — воно зрівнювало людей між собою. Через деякий час з’явилося ще одне зневажливе поводження — товариш.

"Телеграф" поділиться, кого і чому так називали за радянських часів. Також ми розповімо, яку спадщину залишила ця традиція після розпаду СРСР.

Це звернення з’явилося досить давно ще в XIV столітті. Тоді купці стали називати одне одного словом, яке походить від тюркських tavar – товар, худобу, майно та еš (іš) – приятель. Таким чином, ці люди виділяли себе за професійною ознакою. Звісно, й стосунки вони вимагали іншого — вони прагнули одне одному допомогти у роботі.

Коли радянська влада зробила це звернення офіційним, вони намагалися передати громадянам це почуття дружнього плеча. Причому зверталися таким чином і до жінок, і до чоловіків, а через терор влади та заохочення стеження людей один за одним у ранні десятиліття існування Союзу воно набуло неприємного відтінку зневаги.

Однак були в СРСР і люди, які не хотіли визнавати себе товаришами решти жителів країни. Це були звані кримінальні елементи. Вони називали один одного "громадянин" або "громадянка", а представників правоохоронних органів — "громадянин начальник". Ті перейняли це звернення і почали так називати всіх, з ким стикалися у своїй роботі.

Після розвалу СРСР у новостворених країнах люди намагаються відродити більш старі звернення один до одного. В Україні приживається "пан" та "пані", проте далеко не на всіх пострадянських країнах навчилися шанобливо звертатися.

Раніше ми розповідали, чому в СРСР був лише один банний день. Також "Телеграф" писав, які купальники носили жінки у СРСР.