Серед постраждалих батько чотирьох дітей: спливли нові деталі скандалу з ТЦК на Тернопільщині

Читать на русском
Автор
578
Серед постраждалих батько чотирьох дітей: спливли нові деталі скандалу з ТЦК на Тернопільщині Новина оновлена 02 серпня 2024, 16:16

Фігурантів підозрюють у незаконному утриманні людей і побитті

Не лише "відмазували" від мобілізації, але й незаконно утримували людей та били їх. Чотирьом службовцям Борщівського ТЦК, що на Тернопільщині, а також одному працівникові Борщівської міської ради повідомили про підозри. Фігурантів справи затримали на хабарі 23 липня.

Про це під час брифінгу з журналістами повідомив начальник Нацполіції Тернопільської області Сергій Зюбаненко. За його словами, до наявних підозр двом службовцям ТЦК додали нові кваліфікації.

"П'ятьом фігурантам справи, а саме керівнику районного ТЦК, трьом його підлеглим та працівникові Борщівської міської ради повідомили про підозри в складі організованої злочинної групи. Підозрюють не лише в корупції, але й в незаконному утриманні людей і побитті. Слідство хоче, щоб це був арешт без альтернативи застави усім п'ятьом фігурантам справи", — заявив Зюбаненко.

В ході розслідування з’ясувалося, що у справі є потерпілі. Нині їх шестеро. Чоловіків, які не мали грошей, щоб відкупитися від служби в ЗСУ, залучали до будівництва будинку для співробітника ТЦК.

"Зараз є офіційно 6 потерпілих, але це стосовно оголошення сьогоднішніх підозр. Ми працюємо з більшою кількістю потерпілих, кожного дня, ми встановлюємо, спілкуємося. Потерпілі оплачували рахунки та долучалися до будівельних робіт. Такі факти є та вони будуть досліджені", — розповів Зюбаненко.

Також, за його словами, всім п’ятьом фігурантам справи додали статтю 122 КК України (умисне нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості).

"В одному з випадків людину було незаконно позбавлено волі, йому наносились тілесні ушкодження. Фігуранти розуміли, що дана особа не може бути призвана, бо в нього є 4 неповнолітніх дітей. Все одно він був затриманий, певний час утримувався, чекав, поки принесуть грошову винагороду за те, щоб його відпустили. 30 тисяч гривень", — розповів Зюбаненко.

Контекст

23 липня на Тернопільщині викрили корупційну схему в Борщівському центрі комплектування. Керівника відділу та головного спеціаліста мобілізаційного відділення затримали на отриманні хабаря.

Начальнику інкримінують одержання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі або за змовою (ч. 3 ст. 368 ККУ), що передбачає до 10 років позбавлення волі. Головному спеціалісту висунули звинувачення за ч. 3 ст. 369 ККУ — пропозиція чи обіцянка надання неправомірної вигоди службовій особі, що карається до 8 років ув'язнення.

У ході розслідування правоохоронці провели 38 обшуків на території двох областей — Тернопільської та Львівської. Вилучено значні суми готівки: близько 2 млн гривень, 96 тис. доларів та 82 тис. євро.

25 липня суд обрав двом із підозрюваних запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 242 тис. гривень. За словами Сергія Зюбаненка, обидва підозрювані внесли заставу та вийшли на волю. Це спонукало слідчих подати клопотання про зміну запобіжних заходів.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що суддя із Броварів підробив документи і замість відрядження поїхав на Кариби.