Колапс перевезень в Укрзалізниці: чому квитки на потяг так складно купити і до чого тут військові

Читать на русском
Автор
1222
Укрзалізниця
Укрзалізниця. Фото Ян Доброносов, колаж "Телеграф"

Бійцям ЗСУ складно купити квиток на поїзд

Два місяці поспіль пасажирам вкрай важко придбати квитки на поїзди "Укрзалізниці". Особливо гостро проблема відчувається з купівлею квитків у східному напрямку та назад. Військові змушені повертатися з фронту в непристосованих для проїзду умовах, зокрема, в тамбурах вагонів. А іноді провідники взагалі відмовляють захисникам у посадці без квитка.

Щоб розібратися в причинах проблеми, редакція "Телеграфу" звернулася безпосередньо до АТ "Українська залізниця".

Літній пік і боротьба з перекупами

Укрзалізниця визнає, що літо — традиційно напружений період для залізничних перевезень. За словами представників компанії, навантаження на залізницю влітку сягає 100 тисяч пасажирів на добу, тобто попит на перевезення дуже великий.

— Спеціалісти Укрзалізниці блокують до 50 спроб масової купівлі квитків на добу. Але для боротьби з перекупниками квитків Укрзалізниця масштабувала успішний досвід із доступом до міжнародних квитків тільки для верифікованих користувачів, — пояснює "Телеграфу" пресслужба державної компанії.

Це рішення, як кажуть, є тимчасовим заходом на період пікових перевезень.

А що з військовослужбовцями?

У потягах, що прямують з Донецького напрямку, найбільше можна зустріти військових. Інцидент, коли бійців не пустили у вагон на очах кореспондентів "Телеграфу", і привернув увагу до цієї проблеми.

Фото військові ЗСУ в потязі Укрзалізниці
Фото кореспондента "Телеграфу" Яна Доброносова

Втім, Укрзалізниця запевняє, що розуміє особливі потреби військових. Зокрема, запроваджено спеціальний сервіс для їхнього обслуговування.

— У грудні 2023 року залізниця запустила онлайн-сервіс бронювання квитків для військовослужбовців, який доступний за посиланням https://services.uz.gov.ua/military, — повідомляють в АТ "Укрзалізниця".

Посилання на сайт з розділом "Квитки для військовослужбовців" можна знайти також у застосунку УЗ, розділ "Профіль" — "Замовлення сервісів".

Цей ресурс нібито дозволяє військовослужбовцям отримати квитки зі спеціальної окремої броні, яка не доступна в загальному продажу. В компанії-перевізнику стверджують, що 2024 року сервіс став доступним і для родин поранених військовослужбовців.

Бронь від коменданта

Окрім онлайн-сервісу, Укрзалізниця пропонує й інші варіанти отримання проїзних документів.

— Окрема бронь квитків для військовослужбовців може бути отримана через військових комендантів, які знаходяться на залізничних вокзалах і можуть розподіляти квитки, які залізниця додатково виділяє для поїздок військових, — запевняють у пресслужбі.

Фото військові ЗСУ в потязі Укрзалізниці
Фото кореспондента "Телеграфу" Яна Доброносова

"Гаряча лінія"

У компанії також нагадали про "гарячу лінію" для військовослужбовців та членів їхніх родин за номером 0 800 503 222.

Але чому за наявності всіх цих варіантів військові досі не можуть купити квиток на потяг, — залишається невідомим. АТ "Укрзалізниця" також не пояснила, чому не продають плацкартні місця 53 та 54. Адже це могло б дозволити перевезення до 16 додаткових пасажирів на кожен рейс.

Враховуючи масштаб проблеми, очевидно, що компанії ще є над чим працювати для забезпечення комфортних умов перевезень для всіх категорій пасажирів.