Травми, після яких не беруть в армію: хто з чоловіків непридатний за станом здоров'я

Читать на русском
Автор
1816
Хвороби, які звільняють від мобілізації
Хвороби, які звільняють від мобілізації. Фото Колаж "Телеграфу"

Якщо отруєння призвело до порушень функцій організму, це вважається підставою для відстрочки

Нові правила мобілізації в Україні внесли суттєві зміни у визначення придатності до військової служби. Зокрема, детально прописані захворювання, з якими не мобілізують.

Чоловіки, які мають серйозні травми, що значно порушують функції організму, не підлягають мобілізації. Згідно з наказом Міністерства оборони України № 402, не можуть призвати в армію військовозобов'язаних, які отримали серйозні травми шиї, голови, хребта, спинного мозку, органів грудної або черевної порожнини, а також кінцівок.

До цього ж списку входять:

  • будь-які травми (переломи, струси, здавлення, контузія, чужорідне тіло, крововилив, розрив, набряк, політравма);
  • термічні та хімічні опіки, відмороження, тепловий удар;
  • баротравма, кесонна хвороба, асфіксія;
  • ураження блискавкою, електричним струмом;
  • впливу іонізуючого випромінювання, компонентів ракетного палива, джерел електромагнітного поля, лазерного випромінювання;
  • токсична дія мікроорганізмів I-II груп патогенності.

Крім цього, мобілізувати не можуть чоловіка після серйозного отруєння лікарськими засобами або хімічними речовинами немедичного призначення (включно з газами, димом, парами, пестицидами, продуктами харчування, токсинами внаслідок укусу тварин, плазунів або комах).

Отже, наявність захворювання або травми, що призвели до суттєвих порушень функцій організму, є підставою для визнання особи непридатною до військової служби.

Раніше "Телеграф" писав, з якими розладами психіки зараз не мобілізують. Люди з цими захворюваннями отримають статус "непридатний до військової служби зі зняттям з військового обліку".