Злив позицій ЗСУ та шахрайство: український блогер та псевдоактивіст отримав підозру від СБУ (фото)

Читать на русском
Автор
Колаж "Телеграфу" Новина оновлена 25 вересня 2024, 16:47

ЗМІ заявляють про затримання чоловіка

СБУ спільно зі співробітниками Нацполіції провели обшуки у львівського псевдоактивіста, який видавав фіктивні посвідчення журналіста. Правоохоронці документують шахрайські дії чоловіка.

Про це у середу, 25 вересня, повідомили у пресслужбі Національної поліції України. Зазначається, що детальніша інформація буде оприлюднена після завершення слідчих дій.

Водночас ZAXID.NET пише, що мова в цьому випадку йдеться про Остапа Стахіва, який також відомий як антивакцинатор. Згідно з інформацією видання, СБУ нібито затримала Стахіва і йому було повідомлено підозру у шахрайстві.

"Також СБУ провела обшуки у ряду соратників Стахіва. Зокрема, у Дмитра Вратила та Наталії Реган, співорганізатора курсів у Києві Жана Новосельцева, у якого також вилучили комп’ютер. Крім цього, обшуки провели в центрі друку "Копібум" на вулиці Драгоманова у Львові. Там Стахов друкував журналістські посвідчення, які отримували учасники псевдокурсів", — йдеться у матеріалі видання.

Варто зазначити, що у 2023 році Стахов разом з антивакцинатором Олегом Геричем із Київської області почав організовувати платні псевдожурналістські курси. Як пише Бабель, вартість цих курсів становила від 2500 до 7500 гривень. Тоді він казав, що ці курси не для роботи в медіа, а для захисту своїх прав. Після проходження курсу та практичного іспиту він видавав посвідчення "журналіста-правозахисника".

Потім навесні 2024 року він намагався відновити реєстрацію своїх псевдомедіа "Галицькі вісті", "Ідея та чин" від ГО "Народне телебачення" та "Правозахисники", від яких він і продавав посвідчення, але Нацрада відмовилася перереєструвати фейкові ЗМІ. Усі посвідчення, які продавав Стахів, стали недійсними. Далі він зареєстрував "Львівський професійний союз журналістів" та почав продавати посвідчення від його імені.

Оновлено

За інформацією пресслужби СБУ, львівський блогер отримав підозру за злив локацій ЗСУ. До цього він отримував підозру за спроби захоплення державної влади в Україні.

"За кілька місяців до початку повномасштабної війни фігурант підбурював людей влаштовувати масові заворушення та захоплювати держустанови під виглядом "руху антивакцинаторів". Перебуваючи в статусі обвинуваченого під час повномасштабного вторгнення, фігурант продовжив антиукраїнську діяльність. контент", — йдеться у повідомленні.

Він стверджував, що російську озброєну агресію нібито спричинили "треті країни", які "спровокували" Росію до повномасштабного вторгнення в Україну. Крім того, в ході одного зі своїх прямих ефірів блогер публічно назвав точну локацію розташування одного з підрозділів ЗСУ, тим самим наразивши їх на небезпеку.

Також до СБУ додали й про псевдокурси журналістики, де чоловік видавав фіктивні посвідчення місцевої газети, яка втратила акредитацію ще навесні цього року.

У ході обшуків за місцем проживання фігуранта виявлено мобільні телефони та інші речові докази злочинної діяльності.

Наразі зловмиснику повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану);
  • ч. 1 та ч. 2 ст. 190 (шахрайство).

Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу.

Остап Стахів — що про нього відомо

Є уродженцем Ходорова у Львівській області.

Навчався у Львівському аграрному університеті. Тоді ж він очолив Жидачівську районну організацію партії "Свобода".

2007 року вперше безуспішно спробував потрапити до парламенту.

У 2011 році Стахів створив "Національний фронт" та розповідав, що боротиметься за "відродження духовної, економічної та політичної сили України".

Наступного року він створює ГО "Ідея нації".

У 2017-2018 роках Стахов читав лекції студентам-медикам в Івано-Франківську, виступав проти забудовників та прокурорів, перекривав дороги.

2019 року псевдоактивіст знову без успіху намагався потрапити до парламенту.

Також у 2020 році Стахов намагався стати мером Львова.

Восени 2021 року Стахів організував у Києві масштабну акцію антивакцинаторів, на яку людей звозили автобусами. Служба безпеки України 16 листопада 2021 року повідомила Остапу Стахіву про підозру у поваленні конституційного ладу.

Справу Стахіва почали розглядати у квітні 2022 року, але в суді йому досі не оголосили обвинувальний акт.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що 18 листопада 2021 року у Львові відбулося засідання Галицького районного суду, на якому було заарештовано найвідомішого антивакцинатора України Остапа Стахіва.