Курс може впасти нижче 37 гривень: за яких обставин долар дешевшатиме

Читать на русском
Автор
Банкнота
Банкнота. Фото Pixabay

Є одна головна умова

Протягом другої частини січня вартість американської валюти поступово знижується. За прогнозом, на міжбанку курс долара, ймовірно, опуститься до 37 гривень.

Як повідомляє дилер департаменту глобальних ринків ОТП Банку Антон Курінний для РБК-Україна, тенденція на здешевшання може бути лише у разі, якщо в нашу країну поступить західна фінансова допомога. Але на показники впливають низка факторів.

За словами дилера, українцям не варто очікувати на безготівковий долар, який коштуватиме менш як 37 гривень. Він аргументує це тим, що ціноутворення валюти залежить від грошової допомоги міжнародних партнерів.

"У разі позивних новин про фінансову підтримку з боку країн-членів Європейського Союзу та США шанс побачити курс у 36,50-37,00 грн/долар зростає", — вважає Курінний.

Що може вплинути на валютні коливання

Експерт наголошує, що чинниками, які можуть стати на заваді подальшого здешевшання, є посилення імпорту, зміна регулятором стратегії гнучкого курсу та закупівля аграріями перед сезоном нафти, хімії тощо.

Хоча наразі на ринку відбувається стабілізація курсу та зміцнення гривні, однак, за словами Курінного, на показники також можуть вплинути:

  • сезонність;
  • блокування кордонів фермерами сусідніх країн, адже після їх розблокування є шанс, що це може потягнути курс долара;
  • дефіцит готівкової валюти;

Курс долара в Україні станом на 23 січня

За даними порталу "Мінфін", у вівторок, 23 січня, середній курс долара в українських банках становить 37,60 грн (купівля) та 38,15 (продаж). Готівковий курс — 38,05 (купівля) та 38,17 (продаж). Водночас офіційний курс Національного банку України становить 37,45 грн.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав прогноз щодо ситуації з курсом долара у 2024 році.