Попит на долар зросте: чому так і що буде з курсом в Україні

Читать на русском
Автор
Банкнота Новина оновлена 13 лютого 2024, 07:56
Банкнота. Фото Pixabay

ЄС вже прийняло рішення про надання допомоги, але США ще не дало чіткої відповіді

Вже певний час показники американської валюти в обмінниках і банках майже не зазнають значних коливань. Стабільність на ринку має зберегтись і на цьому тижні, однак потім ситуація може змінитись у бік зростання вартості долара.

Як каже член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, передає ТСН, тривале зміцнення гривні можна пояснити тим, що фінансування державних контрактів з бізнес-структурами відклали. Тому бізнес не виявляв цікавості до валюти, хоча її пропозиції було достатньо.

"У січні й на початку лютого видатки з держбюджету були мінімальними, фінансувались лише захищені статті витрат: зарплати бюджетникам, пенсії, бо не було вирішене питання з допомогою Україні з боку західних партнерів", — каже експерт.

Він додає, що така ситуація на ринку з готівковим і безготівковим доларом, ймовірно, триватиме майже до кінця лютого. Такий прогноз обумовлений тим, що вже є рішення ЄС щодо макрофінансової допомоги для України, хоча США все ще в роздумах.

"Це приведе до зростання попиту на валюту і її поступового подорожчання як на безготівковому, так і на готівковому ринках", — пояснює Пендзин.

Курс долара в Україні станом на 12 лютого

За даними порталу "Мінфін", у понеділок, 12 лютого, середній курс долара в українських банках становить 37,60 грн (купівля) та 38,10 (продаж). Готівковий курс — 38,08 (купівля) та 38,18 (продаж). Водночас офіційний курс Національного банку України становить 37,62 грн.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, який середньорічний курс долара в Україні закладено на 2024-2026 роки.