Україна отримає 50 млрд євро від ЄС: як це позначиться на стабільності гривні та курсі долара

Читать на русском
Автор
Курс долара
Курс долара. Фото Pixabay

Фіндопомога з ЄС допоможе курсу

Вже до кінця поточного тижня, 11 лютого, курс готівкового долара в Україні може змінитися. Банки та обмінники можуть опустити вартість його купівлі у населення та підняти ціну продажу. У той же час уже з середини лютого курс долара може стати стабільнішим, а гривня навіть дещо зміцниться.

Такий прогноз щодо американської валюти "Телеграфу" дав начальник департаменту казначейства банку "Глобус" Тарас Лєсовий. На його думку, основними чинниками цього стануть політика НБУ "керованої гнучкості" і фінансова допомога Євросоюзу в 50 млрд євро.

За словами експерта, НБУ має досить значні міжнародні запаси (на січень — до 40 млрд дол.), що дозволяє йому оперативно здійснювати валютні інтервенції у разі суттєвого дисбалансу між попитом та пропозицією. Саме тому можна розраховувати, що ринок перебуватиме у стані прогнозованої стабільності без надмірних курсових ривків та стрибків.

Особливу роль у цьому відіграє міжнародна фінансова підтримка, адже вже в березні Україна може отримати 4,5 млрд. євро першого траншу з 4-річної програми від ЄС на 50 млрд. євро.

"Крім того, ми не виключаємо посилення ролі "ірраціонального фактора" — суспільних настроїв. І від того, якими вони будуть, чи вдасться убезпечити валютний ринок від паніки та ажіотажу, викликаного чи спровокованого різноманітністю інформаційного шуму, може залежати загальна ситуація на ринку", — наголошує Тарас Лєсовий.

Загалом, за його словами, курс готівкового долара "плаватиме" на рівні 37,8-39 грн, а євро — 41-43 грн, коливання в курсі навряд чи перевищать 50 копійок на кожному доларі, а різниця на купівлі-продажу 0 5-1 грн.

Тим часом, на думку інших експертів, попит на долар у лютому зростатиме.