Пропозиція зростає, ціни падають: в Україні подешевшають два популярні овочі

Читать на русском
Автор
Скоро можна буде робити запаси за приємною вартістю
Скоро можна буде робити запаси за приємною вартістю. Фото Колаж "Телеграфу"

"Другий хліб" у закупівлі вже на 12% дешевше, ніж тижнем раніше

Поки деякі продукти в Україні дорожчають, наприклад, як закордонні тепличні помідори, два популярні овочі скоро подешевшають. Йдеться про картоплю та моркву, адже пропозиція на ринку від фермерів зростає.

Наприкінці минулого тижня виробники реалізували "другий хліб" за вартістю на 12% нижче, ніж тижнем раніше. Це спричинить зниження ціни на картоплю в супермаркетах і на ринках, повідомляє EastFruit.

В Україні подешевшає картопля

Аналітики з’ясували, що попит на цей овоч падає вже другий тиждень поспіль. Водночас суттєво зростає пропозиція. Фермери, які раніше намагалися "притримати" овоч, тепер хочуть його продати.

Наприкінці минулого тижня картоплю закуповували за ціною від 12 до 20 грн за 1 кілограм. Це на 12% дешевше за вартість, яка була актуальна ще тиждень тому.

Є дві основні причини зниження цін на картоплю. Перша пов’язана із різким зниженням попиту серед українців. Друга причина полягає у погіршенні якості продукції. Тому її намагаються якнайшвидше реалізувати, щоб вона не зіпсувалась.

Ціни на моркву падають

Ще зовсім недавно вартість 1 кг цього овочу стартувала від 13 грн, а вже його можна придбати на кілька гривень дешевше. За даними "Мінфіну", найдешевша морква у Metro ― 10.90 грн.

На гривню дорожче продають її в Auchan. У супермаркетах мережі Varus вартість моркви складає 12.90 грн/кг. При цьому у січні 2024 року середня ціна овочу була 15.25 грн/кг.

Раніше "Телеграф" поінформував, що знизилася вартість п’яти основних продуктів. Базовий кошик став доступнішим.