Долар дорожчає: чи сягне він 39 гривень найближчим часом

Читать на русском
Автор
Банкнота
Банкнота. Фото Економічна правда

Експерт пояснив, чому міжбанк переписав показники

Досить довго на валютному ринку панувала стабільність. Однак за останній тиждень курс долара на міжбанку виріс майже на 1 гривню — до 38,50 гривень.

Найближчим часом показники навряд чи покажуть 39 гривень. Про це повідомляє дилер департаменту глобальних ринків ОТП Банку Антон Курінний в коментарі для РБК-Україна.

"Національний банк попереджав ринок, що можлива більша волатильність на ринку. Після короткого зміцнення гривні на період податкових виплат національна валюта почала слабшати, а регулятор — трохи пасивніше продавати валюту на ринку", — пояснив Курінний.

За його словами, Нацбанк продовжує контролювати ситуацію на окремих рівнях і тим самим показує, що буде пауза. Однак, банкір наголошує, що курс долара навряд чи продовжить надалі зростати.

"Спрогнозувати стратегію важко, але бачимо, що неможливо триматися в коридорі 37,50-38,20 грн/долар. Ми не очікуємо зростання одразу до 39,00 грн/долар. Скоріш за все, будуть періоди зміцнення гривні та зростання в коридорі 38,00-38,75 грн/долар", — сказав експерт.

Однак банкір пояснює, що здорожчання долара на ринку повністю залежить від дій Нацбанку і позначки 39 гривень він, ймовірно, не сягне.

"Вважаємо, що була домовленість по стратегію "керованої гнучкості" курсу валюти. Тому зараз слідкуємо за деяким послабленням національної валюти. Можливо, це також пов'язано з проблемами щодо отримання допомоги від партнерів з США", — каже Курінний.

Банкір впевнений, що зміни на ринку, ймовірно, не пов'язані зі зменшенням валютного виторгу через блокаду українського кордону польськими фермерами, оскільки блокада зменшує так само й імпорт продуктів

Курс долара в Україні станом на 21 лютого

За даними порталу "Мінфін", у середу, 21 лютого, середній курс долара в українських банках становить 38,25 грн (купівля) та 38,80 (продаж). Готівковий курс — 38,60 (купівля) та 38,76 (продаж). Водночас офіційний курс Національного банку України становить 38,47 грн.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, чому в Україні відбувається істерія з приводу старих та нових доларів.