"До середини року цей курс буде досягнуто": що буде з доларом в Україні

Читать на русском
Автор
1502
Банкнота
Банкнота. Фото Pixabay

Прогноз експерта не втішний

Друга половина січня відзначилась повільним здешевшанням американської валюти. Тому наразі на ринку панує більш-менш стабільність, однак курс може вирости до 40,7 гривні.

Цей рівень показників було закладено в держбюджеті Україні на поточний рік. Як прогнозує Кандидат економічних наук і незалежний експерт Олександр Хмелевський у коментарі Главреду, українці зможуть відчути таке здорожчання валюти вже до початку другої половини 2024 року.

За словами експерта, на валютний ринок дуже сильно впливає надходження іноземних кредитів та грантів. У цьому році сума фінансової допомоги для України, ймовірно, зменшиться.

"У 2023 році Нацбанк підтримував курс гривні завдяки продажу валюти на міжбанківському ринку. Чистий продаж валюти Нацбанком становив 28,6 млрд доларів США. Причиною високого попиту на валюту був дефіцит зовнішньої торгівлі України, який становив 26,4 млрд доларів. Проте, завдяки надходженням іноземних кредитів і грантів вдалося не допустити істотної девальвації гривні. При цьому валютні резерви Нацбанку зросли з 28,5 млрд дол. наприкінці 2022 року до 40,5 млрд доларів наприкінці 2023 року", — сказав Хмелевський.

Однак він додає, що Нацбанк пильнуватиме за ситуацією на ринку попри те, що потреби України й іноземній валюті зростатимуть. Регулятор намагатиметься стабілізувати показники завдяки золото-валютним резервам.

Курс долара в Україні станом на 1 лютого

За даними порталу "Мінфін", у четвер, 1 лютого, середній курс долара в українських банках становить 37,65 грн (купівля) та 38,20 (продаж). Готівковий курс — 38,10 (купівля) та 38,20 (продаж). Водночас офіційний курс Національного банку України становить 37,56 грн.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, чи побачать українці курс долара на вуличних табло. Відповідь дав Нацбанк.